DATORITĂ, sau DIN CAUZA? Cât mai confundați aceste părți de vorbire, stimați reprezentanți ai instituțiilor mass-media?

0
752
Atunci când vorbim de proasta întrebuinţare a cuvintelor, nu putem să nu facem referire la confuzia dintre “datorită” şi “din cauza”, confuzie care se face, uneori, chiar şi de către unii reprezentanți ai instituţiilor mass-media.
  • Datorită – cere cazul dativ, sensul mesajului este pozitiv, fiind sinonim cu „grație”;
  • Din cauza – cere cazul genitiv, sensul mesajului este negativ.
Soluţia este simplă: “Datorită” exprimă ceva pozitiv, în timp ce “din cauza” exprimă un lucru negativ. Şi mai concret, “datorită” este o prepoziţie, care exprimă mulţumire, graţie şi se foloseşte în context pozitiv”. Asta ne spune Dexonline. În acelaşi timp, “din cauza” este o locuţiune prepoziţională, care are sensul “din pricina”. (sursa: viata-libera.ro).

Folosirea cuvintelor din cauza sau datorită în moduri eronate reprezintă, poate, una dintre cele mai frecvente greșeli în Limba română. Ambele forme sunt corecte, însă în contexte diferite. Prepoziția datorită și locuțiunea prepozițională din cauza sunt, ambele, frecvent folosite în Limba română pentru a exprima cauzalitatea. De multe ori însă, apar confuzii și, mai ales, prepoziția datorită este folosită în mod eronat.
Gramatica Limbii române arată că datorită este folosită în contexte pozitive, atunci când efectul este un favorabil, benefic. De cealaltă parte, locuținea prepozițională din cauza este folosită în contexte negative, atunci când efectul este unul nedorit, nefavorabil, neplăcut.

Exemple în care se folosește „datorită”:

  • Datorită susținerii ei, am reușit să iau acest examen.
  • Am câștigat acest premiu datorită muncii mele.
  • Datorită ție, am reușit să depășesc această situație dificilă.
  • Datorită ploilor din primăvară, recolta este una bogată.

Exemple în care se folosește „din cauza”:

  • Am ratat să ajung la timp, din cauza traficului.
  • Din cauza căldurii / secetei, s-au uscat toate florile.
  • Din cauza stresului, nu reușesc să dorm noaptea.
  • M-am îngrășat din cauza mâncatului compulsiv.

„Din cauza”, sau „datorită” – cum se poate evita confuzia?

Dacă nu suntem siguri când se folosește din cauza sau datorită și ni se pare că riscăm să folosim una dintre forme în mod greșit, este de bine de știm că datorită este corect folosit atunci când poate fi înlocuit cu grație, sau mulțumită. Am reușit, grație/mulțumită efortului depus împreună. (sursa: libertatea.ro).


Mangalia News, 20.12.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply