Cornel Udrea – Consider că ziaristul este, înainte de toate, creator de opinie, prin ideile SALE, rostite, așternute pe hîrtie, pe marginea unui eveniment, al unei stări de lucruri

0
367
„Consider că ziaristul este, înainte de toate, creator de opinie, prin ideile SALE, rostite, așternute pe hîrtie, pe marginea unui eveniment, al unei stări de lucruri.
Sigur, facilitățile oferite de tehnică, transformă ziaristul într-un sedentar care comentează, aproape pleonastic, nu propune, nu introduce în monolog idei, soluții, are marfa expusă pe tarabă, nu aleargă el după pătrunjelul dorit.
Pe vremea mea, ziarismul era o frenezie: o alergare continuă în teritoriu, după subiecte, cît mai inedite, cît mai spectaculoase, mai deosebite. Dibăcie acumulată prin experiență, îți permitea să fentezi, cel mai adesea cenzorul de emisiune, prin a-i oferi o momeală vizibilă pe care s-o agațe fericit, reușind, astfel, ca pe lîngă ignoranța lui cinegetic-adulmecătoare, să strecori materialul dorit.
Un număr mare de ziariști, mai ales din televiziune, nu lasă în urmă o carte scrisă, o culegere de articole, de rostiri, din emisiunile lor. Nu au ce. Și nici îndemînarea condeiului, sau o personalitate epică, un inedit în exprimare, care să îi singularizeze.
Memoria colectivă îi va păstra la modul anecdotic, fără vreo recunoaștere, cu argumente, a valorii profesionale. Verba volant…
PS: Am scris aceste rânduri, după ce l-am urmărit pe un comentator nocturn cum mi-a recitit, în felul său, cvasi-onomatopeic, conținutul unor articole dintr-un ziar pe care nu-l agreează. Nu, asta nu e gazetărie. Cum va fi amintit într-un viitor oarecare și din cîndva ?
Ca unul care a primit un upercut somnifer de la un motociclist”.
Cornel Udrea, 17 noiembrie 2023.


Mangalia News, 18.11.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply