CARTOFII PRĂJIȚI (congelați) conțin, fie DIFOSFAT DISODIC, fie PIROFOSFAT ACID DE SODIU și, de asemenea, DEXTROZA.
„Conform Codex Alimentarius, DIFOSFATUL DISODIC se regaseste sub denumirea E 450 (i) si are urmatoarele functii: regulator de aciditate, emulsifiant, umectant, agent de crestere, stabilizator, agent de ingrosare.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar in concentratiile sub denumirea E 450 – Difosfati. REACTII ADVERSE:
Consumul de difosfati poate cauza: – demineralizarea oaselor – osteoporoza – dezechilibru la nivelul proceselor metabolice – probleme la nivel digestiv.
Se recomanda un consum zilnic de pana la 70 mg/kg corp, pentru toti fosfatii.
PIROFOSFAT ACID DE SODIU/ E450
Functii: agent de afanare.
Descriere:
Aditiv sintetic cu rol de stabilizator, se adauga pentru a-i mari stabilitatea sau pentru a o stabiliza.
Emulgator, substanta chimica folosita la obtinerea unui amestec format din doua lichide insolubile unul in celalalt.
Produce afanarea chiar din timpul formarii aluatului, utilizat in produsele fara sodiu.
In Codus Alimentarius, pirofosfatul acid de sodiu are denumirea de E450. Face parte din categoria “E-uri suspecte”. Pirofosfatul acid de sodiu este nociv organismului, deoarece poate: * impiedica fixarea calciului in oase, * facilita instalarea osteoporozei, * provoca alergii, * provoca iritatii ale ochiilor si a pielii, * sa scada asimilarea mineralelor.
In cantitati mari, modifică echilibrul dintre calciu si fosfor din organism.
DEXTROZA este un zahăr simplu ce face parte din zaharurile naturale, cu digestie rapidă, care este obținut din porumb și este chimic identic cu glucoza și similar cu fructoza”. (Paul Anghel, ANPC).