Piperchi țârgâsiți, preparatul tradițional pe care armânii „îl au în sânge” | Rețeta tradițională folosită de Elena Migit, din Stejaru de Tulcea 

0
841
Piperchi țârgâsiți, ardei prăjiți pe înțelesul tuturor, este un preparat delicios și foarte sățios, pe care armânii îl gătesc, din moși-strămoși, cu mare plăcere. În această toamnă frumoasă, cu temperaturi care se iau la întrecere cu cele din sezonul estival, am ajuns în localitatea Stejaru din județul Tulcea, în gospodăria unor armâni. Elena Migit ne-a preparat această rețetă tradițională, despre care spune că, probabil i-a intrat în sânge, altfel nu înțelege de ce o gătește foarte des.

Piperchi țârgâsiți, o rețetă foarte veche și ușor de preparat

În gospodăria de la Stejaru, Elena Migit începe prepararea rețetei de piperchi țârgâsiți, cu un tur prin sera generoasă, de unde își culege ardeii și roșiile, pentru că gătește acest produs doar cu legume bio, din grădina ei.
„Cele mai gustoase piperchi sunt gogoșarii roșii prăjiți. Sunt cărnoși și au un gust aparte. Azi am gătit piperchi țârgâsiți cu gogoșari și kapia. Le spunem piperchi țârgâsiți pentru că ardeii sunt prăjiți, nu copți. Dacă facem cu ardei copți, preparatul se numește piperchi fripti. Rețeta aceasta este foarte gustoasă și se gătește ușor și repede”.
(Galeria FOTO integrală, pe Discover Dobrogea).
„La o porție pentru trei persoane, eu toc vreo 15 piperchi și îi prăjesc în ulei încins, vreo 20 de minute, până când se înmoaie. Apoi, pun 6-7 roșii tocate pentru a avea și sos, iar după 15 minute adaug și brânza și mai las câteva minute tigaia pe foc.
Este o rețetă foarte veche, pe care o știu de când eram mică. Pe atunci, piperchile se puneau în tăvi mari și se așezau pe mijlocul mesei, iar toți înmuiam pâinea, cu mâna, în piperchi, pentru că așa se mănâncă, deoarece se spune că sunt mai gustoși.
Când avem musafiri, plăcinta cu praz și piperchi țârgâsiți sunt nelipsite de pe masa noastră și toată lumea le apreciază. Este o mâncare foarte sățioasă, pentru că are și multă brânză.

Piperchi se pot face și cu ouă, care se adaugă deasupra preparatului în ultimele 5 minute de fierbere. Este foarte gustos și așa.
Noi facem această rețetă și cu ardeii grași, pentru că ei ies prima dată și sunt galbeni și foarte gustoși. Toate produsele pe care le folosesc la gătit sunt din gospodăria proprie, din seră și din grădină. Brânza este de la căprițele noastre, totul este natural.
Vara, dacă nu facem o zi, în ziua următoare, obligat, prepar o tigaie cu piperchi. Iarna le avem la borcane sau folosim ardeii puși din vară, gata tăiați, la congelator, iar în loc de roșii folosim sucuri sau bulion, pe care le prepar în fiecare an. Îl gătesc atât de des, pentru că, probabil, mi-a intrat în sânge și îmi place foarte mult”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Elena Migit.
Păstrarea tradițiilor și a gastronomiei, este importantă pentru comunitatea de armâni.
Pentru cei care doresc să mănânce, dar nu au timp, Elena Migit prepară piperchi țârgâsiți și la borcane, pe care le vinde pe pagina de Facebook Picurarlu de la Stejaru.

„Le fac la comandă și am mai mulți clienți români, chiar și tătari, decât armâni. De vreo 12 ani prepar și vând piperchi, iar clienții sunt fideli, pentru că știu ce cumpără și le plac produsele făcute de mine. Mai fac și zarzavaturi, zacuscă cu ghebe, zacuscă normală, cu vinete, zacuscă cu pește, sunt produse care se vând bine. Am învățat de la mama să fac zacuscă, pentru că la Stejaru nu se făcea, când am venit eu, acum 39 de ani, când m-am căsătorit. Atunci, mama mi-a dat zestre, chiar și capsator pentru borcane.
Cel mai important lucru pentru mine, pentru comunitatea noastră, este păstrarea tradițiilor, a gastronomiei, a portului popular. Cât o să trăiesc, o să păstrez toate tradițiile pe care le-am învățat de la părinți și de la bunici. Văd că și fata noastră o ia pe urmele familiei cu tradiția, ea îmbracă și costumul tradițional armânesc, pe care îl poartă cu mândrie. Eu cred că tradițiile vor merge mai departe, se vor păstra, nu se vor pierde”, a mai spus, pentru Discover Dobrogea, Elena Migit.
*Acest articol este realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în cadrul proiectului cultural „Patrimoniu Cultural Gastronomic Dobrogean”. Proiectul își propune identificarea, cercetarea, conservarea și promovarea diversității gastronomice dobrogene, în vederea realizării unui album gastronomic dobrogean, care va conține rețetele fiecărei minorități în parte. (sursa: discoverdobrogea.ro).


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply