Ziua Marinei Române împlinește 121 de ani – reportaj de Ion TIȚA-CĂLIN

0
455

Ziua Marinei Române împlinește 121 de ani.

A fost sărbătorită pentru prima oară la data de 15 august 1902. În acea dimineață, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, au fost prezenți toți ofițerii Diviziei de Mare, ministrul de război Sturza, comandorul Koslinsky – comandantul Marinei, generalul Năsturel – comandantul Diviziei Active și alți ofițeri superiori din trupele terestre.
Festivitățile oficiale au început cu o ceremonie religioasă și au continuat cu un dejun la bordul navei militare. După amiază, au avut loc jocuri marinărești organizate de primărie.
La acea vreme, în fruntea urbei era primarul Cristea Georgescu. În mesajul adresat de acesta primarilor orașelor reședință de județ se spunea: „Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. – Sfânta Maria, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanței și pe uscat niște serbări demne de văzut precum regate, alergări, serate venețiene, mare bal pe apă, bărci alegorice, descoperirea Americii, naufragiul Meduzei, corabia Argonauților și altele.”
Potrivit presei vremii, seara au avut loc „iluminații feerice, tablouri alegorice, coruri și altele.” La sărbătoare a participat „lume enorm de multă venită cu trenuri de plăcere pentru această ocazie, în toată țara”.

Dau forță și frumusețe Constanței

Și în zilele noastre, Ziua Marinei Române este cea mai importantă sărbătoare din an pentru orașul-port Constanța. Locuitorii străvechii cetăți a Tomisului își serbează marinarii, breasla lupilor de mare fiind omagiată prin festivități religioase și militare, prin jocuri marinărești, prin manifestări culturale și sportive. Când viața urbei gravitează în jurul celui mai mare port de la Marea Neagră, al flotei militare, al celor două prestigioase instituții de învățământ superior care pregătesc tinerii pentru marea aventură a mării, este firesc ca Ziua Marinei Române, devenită după anul 1990 și a Lucrătorului Portuar, să fie socotită ziua tuturor constănțenilor.
Marile bănci și companii de asigurare ale orașului își trag „seva“ din activitățile portuare, comerțul și serviciile locale gravitează în jurul mării, constructorii navali constănțeni mănâncă o pâine albă de pe urma comenzilor de reparați nave și construcții noi, un număr de 45 de firme de crewing trăiesc de pe urma recrutării navigatorilor români pentru armatorii din întreaga lume, iar existența a zeci de mii de familii constănțene depinde de traficul portuar și de locurile de muncă de pe mare.
Marea, marinăria și portul sunt cele ce dau forță și frumusețe Constanței, făcând din ea orașul unic al României și, de aceea, este firesc să fie omagiate. Festivitățile organizate cu acest prilej reprezintă un adevărat festival închinat mării și oamenilor ei.
Ion TIȚA-CĂLIN,
13 august 2023.


Mangalia News, 15.08.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply