Iancu Guda – Știați că… în România se aruncă 16% din mâncare, ceea ce înseamnă că aruncăm efectiv la gunoi cca. 100.000 euro / locuitor, la fiecare 30 de ani? Pe lângă risipa alimentară, România se mai remarcă negativ și prin deșeurile textile, al doilea poluator după industria petrolieră

0
783

farmec.ro
carturesti.ro%20
Iancu Guda: Stiati ca … in Romania se arunca 16% din mancare, ceea ce inseamna ca aruncam efectiv la gunoi cca. 100.000 euro / locuitor, la fiecare 30 de ani? Cum, atat de mult? Din pacate, da. Calcul simplu: 16% x 35% (pondere cheltuieli mancare) x 4.000 lei (salariul mediu net) = 224 lei / luna. Daca investim acesti bani la un randament anual de 10% (am invatat la #BaniiInMiscare cum facem asta), avem 506.349 lei = FV(10%/12; 30x 12; 224), o formula in Excel pentru Future Value. Daca adaugam si un pachet de tigari / zi, mai pierdem inca 200.000 euro, in 3 decenii!!!

Am vorbit despre risipa, impreuna cu Teodora Tompea, in interventia de la “Planeta esti TU” @Digi24. Pe langa risipa alimentara, Romania se mai remarca negativ si prin deseurile textile, al doilea poluator dupa industria petroliera.

Conform unei analize publicate de Clean Recycle SA, una dintre cele mai mari companii locale din industria de reciclare, este nevoie de peste 200 de ani pentru descompunerea materialelor textile. In timpul acestui proces, textilele genereaza gaz metan cu efect de sera, scurgeri de substante chimice toxice si coloranti in apele subterane si sol. Cumpărăm cu 60% mai multe haine si le păstrăm de două ori mai puțin, comparativ cu 15 ani in urmă.

Ma intristeaza urmatoarele statistici: suntem in topul european la proprietati imobiliare (95% proprietari), masini (cca 9 milioane autoturisme la 10 mil populatie adulta activa), risipa alimentara sau imbracaminte…, dar suntem pe ultimele locuri din perspectiva investitiilor, educatiei financiare, vitezei de circulatie a banilor si nivelului de trai.

Ne place sa cautam vinovati in exterior si sa inventam teorii ale conspiratiei… Dar, eu stiu o vorba de la strabunicul meu: Cand arati cu degetul catre alibi, 3 degete sunt directionate spre tine. Hai sa rezolvam 3 probleme la noi (incepand poate chiar cu educatia financiara) si apoi avem dreptul sa cautam vinovati. Hai sa ne “desteptam din somnul cel de moarte” (da, asa incepe imnul nostru) … dar, pana atunci, hai să donăm hainele pe care nu le mai purtăm si să reducem risipa alimentară. (sursa: iancu.guda).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply