România are, după 15 ani, Strategie națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA

0
459

farmec.ro
carturesti.ro%20

Strategia națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA a fost aprobată în ședința de guvern din 29 noiembrie. Documentul include și prevederi legate de bugetul necesar implementării programului pentru următorii trei ani, peste 1,2 miliarde lei. Suma alocată include şi asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate în tratament.

„Le mulțumim specialiștilor de la Ministerul Sănătății, pentru inițiativă și coordonarea procesului de elaborare a strategiei. Apreciem mobilizarea unui corp extins de experți, cum ar fi colaboratorii de la HIV Outcomes România pentru rolul consultativ, dar și al altor  parteneri din societatea civilă implicați în elaborarea documentului, cum ar fi organizații neguvernamentale și instituții care desfășoară activități în domeniul sănătății publice.
Contribuția fundației Baylor este doar una dintre multiplele voci care au susținut modernizarea serviciilor, în așa fel încât să ținem pasul cu vârsta, nevoile și schimbările din viața persoanelor care trăiesc cu HIV în România” – a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv.

Obiectivele strategiei sunt:

  • Creşterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV şi a accesului tinerilor la cunoştinţe despre HIV/SIDA;
  • Creşterea accesului la testare şi diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor şi a altor grupuri la risc;
  • Asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu şi rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament şi îngrijiri, în vederea creşterii calităţii vieţii în relaţia cu sănătatea şi prevenirii transmiterii secundare a HIV.

„Aprobarea Strategiei naționale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA de către Guvernul României este un pas înainte spre a dezvolta  proiecte de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV și de a urmări atingerea unor indicatori la nivel național. Pașii următori vor fi cei mai importanți și vor decide impactul acestei strategii la nivelul societății: alocarea de fonduri pentru proiecte de prevenire, urmărirea constantă a atingerii indicatorilor, intervenirea acolo unde rezultatele nu sunt cele așteptate. Important e ca această strategie să treacă peste statutul de document pe care o au, din păcate, multe prevederi legislative și să aibă efecte în realitate. Dar, aprobarea acestei strategii  după o perioadă atât de lungă îmi dă speranțe” – a declarat Ștefania Mihale, director dezvoltare proiecte medicale.

MN: Alte articole despre Fundația Baylor Marea Neagră, publicate de Mangalia News, puteți viziona AICI.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 07.12.2022.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply