Proiectul “Experiență Europeană – Oportunitate pentru viitorii mecanici auto” de la Liceul Tehnologic ”Ion Bănescu” Mangalia continuă și în anul școlar 2022-2023

0
710

farmec.ro
carturesti.ro%20

Liceul Tehnologic ”Ion Bănescu” Mangalia continuă tradiția participărilor la proiecte Erasmus +, în cadrul programelor europene care finanțează formarea profesională a elevilor în țări ale Uniunii Europene.

După proiectul “Experiență Europeană – Oportunitate pentru viitorii mecanici auto”, încheiat cu succes in anul scolar 2021-2022, în anul scolar 2022-2023, 28 dintre elevii liceului vor participa la două mobilități de câte trei săptămâni, unde vor efectua stagii de pregătire practică.

În anul școlar 2021-2022, prima mobilitate a avut loc în perioada 13.03.2022 – 03.04.2022, în Paphos/Cipru, iar a doua mobilitate in perioada 22.05-12.06.2022 în Granada/Spania. Beneficiarii mobilităților au fost 28 elevi – 13 elevi calificarea mecanic auto, clasele a 10 (6 elevi) și a 11 (7 elevi) profesională și 15 elevi calificarea tehnician electromecanic de la clasele a 10 (8 elevi) și a 11 (7 elevi) liceu, însoțiți de doamnele profesoare Fialcofschi Aurelia și Barabaș Virginica.

Principalele activități pe durata mobilităților au fost organizate de ORGANIZATION FOR PROMOTION OF EUROPEAN ISSUES Paphos, Cipru și MOBILITY EUROPEAN PROJECTS GRANADA SPANIA (MEP), care au completat stagiul de formare profesională cu activități culturale. Elevii au fost repartizați la partenerii J AUTO CLINIC GARAGE LTD, Paphos/Cipru și P. KOUSIOS ELECTRICAL LTD, Paphos / Cipru, Talleres Jomasur Automocion S.L. Churriana, Acacio Servicios Telematicos S.L., Talleres Jomasur Automocion S.L. Granada, Talleres J. Calero Motosport, Neumaticos Aviles Sanchez S.L. Granada/Spania unde, sub directa îndrumare a tutorilor de stagiu, au realizat activități specifice calificării lor, dobândind o serie de competențe de specialitate, dar și competențe – cheie (lucrul în echipă, rezolvarea de probleme, gândirea critică, comunicare în limba modernă etc.).

În timpul liber, elevii au avut ocazia să viziteze principalele obiective turistice din Paphos si Granada locația de cazare. În weekenduri s-au organizat excursii în principalele orase din Cipru, Nicosia, Limasol și din Spania, Cordoba, Malaga, Seville, unde au vizitat principalele obiective turistice. Muzeul de arheologie și parcul arheologic din Paphos, castelul din portul Paphos – un minunat edificiu medieval, arenele romane, cel mai mare templu din lume dedicat zeului Apollo, zona costieră și zona de munte a Ciprului, insula unde s-a născut Afrodita, respectiv pietrele Afroditei, locul în care zeița s-a întrupat din spuma mării, băile Afroditei, mănăstirea Kykkos și un muzeu interesant al ortodoxiei, locul unde este înmormântat fostul președinte Makarie, au fost atracțiile turistice vizitate de elevii din prima mobilitate (elevii claselor a 10).

Ceilalți elevi care au participat la mobilitatea din Spania (elevii claselor a 11) au mai vizitat complexul Alhambra (in araba “castelul rosu”), o fortareata construita in 1238 de primul suveran nasrid si cucerita mai tarziu de regii catolici, muzeul atașat Catedralei din orașul Granada unde este înmormȃntată Regina Isabela a Spaniei, o seară flamenco (dans provenit din regiunea Andalusia), o drumetie la Sierra Nevada prin, Los Cahorros Monachil, Nerja – oras turistic din sudul Spaniei, unde au avut din nou ocazia de a merge la plaja, parcul stiintific si la Biodomul – o gradină zoologică și un acvariu în care toate vietăţile sunt admirate în mediul lor natural reprezentat cu multă fidelitate, din Granada.

La finalul stagiilor, elevii au primit Certificatul Europass Mobility, precum și Certificatul de recunoaștere a experienței și competențelor acumulate la locul de stagiu. De asemenea, în cadrul unui colocviu organizat la întoarcerea în țară, elevilor li s-au validat experiențele acumulate pe durata stagiului în Cipru și în Spania, ei primind note la modulele de specialitate. (Coordonator proiect, prof. Virginica Barabaș).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 05.07.2022. (A transmis prof. Daniela Șemședin).piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply