De ce umblă Cupidon Gol și alte chestiuni existențiale, puteți afla astăzi la Librăria Bookstore&Tea

0
1208

Atunci când nu e ocupat cu prinderea infractorilor, dl Septimiu Pan scrie cărți. Și scrie bine! Drept urmare, sâmbătă, 6 iulie 2019, la ora 18:00, vă invităm la lansarea primei sale cărți, ”De ce umblă Cupidon Gol și alte chestiuni existențiale”.

“Dacă nu ar fi o carte serioasă, De ce umblă Cupidon gol și alte chestiuni existențiale ar fi o carte de tot râsul. Și asta în accepțiunea dată de Henri Bergson râsului, ”Le Rire” fiind perceput, după cum se știe, drept ”cea mai evoluată dintre categoriile intelectului.” Pantagruelică prin apetitul uriaș de a ne ”confisca” din tumultul citadin și-apoi a ne expulza ”lăuți” într-un univers împănat de un comic savuros, efervescent, De ce umblă Cupidon gol și alte chestiuni existențiale, trecută prin ”filtrul” rabelais-ian, plină de poante, tâlc, bună dispoziție și ghidușii lingvistice în cascadă (apelul la argou nefiind unul întâmplător) trimite cu gândul la antologicele isprăvi ale Unchiului Andi detectivul și nepoții săi a lui Vlad Mușatescu, însă paralela funcționează doar până la un punct, cartea lui Septimiu Pan fiind croită după toate rigorile antiteticului, ale atracției contrariilor (de unde și ideea de experiment): ea e când tonică, cu un umor consistent, jovial, când serioasă, tratând ”chestiuni existențiale” care ne jalonează viața de zi de zi.

Strict sub aspectul comicului, cartea de crochiuri-miniaturi supusă analizei e una ”criminală”, ”penală” (ca să ne menținem în termenii argoticului), plină de vino-ncoa, tonică, spre descrețirea frunților și spre slăbirea pedalei încrâncenărilor de tot felul, necesară, binevenită într-un peisaj existențial gri-cenușiu (antidot la lumea în care trăim).

În povestirile serioase, Septimiu Pan atrage atenția asupra unor stări reprobabile din punct de vedere moral și social, în cătare fiind, de fapt, lestul de caracter, comportamentele declasate, nepăsarea, ipocrizia, atitudinile neconforme, toposul predilect fiind mahalaua, loc ce adăpostește o lume marginală și marginalizată, simplă, dar nu simplistă, izvor/filon nesescat de inspirație narativă și de umanitate în derivă. Ceea ce interesează e existențialismul mărunt, provincial, nicidecum cel cartezian, filosofic.

Septimiu Pan ne provoacă la brainstorming, primenire interioară, dar și la joc, practică un soi de diversiune narativă prin care propune abaterea de la canon, detașarea de problemele existențiale, ruperea barierelor, transparentizarea (”nuditatea” extinsă, inclusiv cea de limbaj), în fapt esența ”filosofiei” conținută și postulată de cartea ce îi poartă semnătura. Septimiu Pan e conectat la ”chestiune” prin faptul că ridică banalul la rang de artă, prin faptul că posedă știința portretizării lui homo aeticus țopârlanicus, croit după chipul și asemănarea caragialianului ”simt enorm și văd monstruos”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De ce umblă Cupidon gol și alte chestiuni existențiale nu e o carte de duminică, ci una pentru toate zilele din săptămână, pretabilă la a fi citită oriunde și oricând, având rol terapeutic-eliberator. De ce umblă Cupidon gol și alte chestiuni existențiale își propune să (re)concilieze contrariile. Așa se face că hapului de râs îi corespunde schimbarea de registru și de ton prezente în Cronici anonime, unde-l întâlnim pe Septimiu Pan-cel-pasionat-de-istorie, bun cunoscător al Bucureștiului și al împrejurimilor, capabil să descrie veritabile arce peste timp și să încropească povestiri cu eroi de legendă, unde picarescul face casă bună cu supranaturalul.” Dr. Florin-Corneliu Popovici.


Mangalia News, 06.07.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply