CUM E CORECT? Alte formulări pleonastice „de lux”

    0
    1048

    CUM E CORECT? Alte formulări pleonastice „de lux”

    1. „Camera notarilor publici” – formularea este pleonastică, întrucât termenul „notar” provine din latinescul „notarius” care înseamnă funcţionar public învestit cu atribuţia de autentifica acte juridice. „Este o expresie întâlnită în vorbire, dar şi în scris, în antetul instituţiilor”, a explicat profesoara Carmen Berindei.

    2. „Calomnie mincinoasă” – formulare incorectă, pentru că termenul „calomnie” provine din latinescul „calumnia” care înseamnă afirmaţie mincinoasă.

    3. „Baroul de avocaţi” – formulare incorectă, pentru că termenul „barou” provine din franţuzescul „barreau” care înseamnă corpul avocaţilor organizat pe lângă un tribunal, judecătorie.

    4. „Un alt exemplu este expresia «a se înţelege clar» pe care o auzim în ultima perioadă… Formularea este incorectă, pentru că termenul «înţelegere» provine din latinescul «intelligere» care înseamnă o idee clară, exactă”, a mai precizat Carmen Berindei.

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    5. „Masă rotundă tematică” – expresie pleonastică pentru că formularea „masă rotundă” provine din latinescul „mensa rotunda” care înseamnă dezbatere publică pe o temă dată.

    6. „Spot publicitar” – expresie pleonastică, pentru că termenul „spot” provine din franţuzescul „spot” care înseamnă scurt anunţ publicitar.

    7. „Gamă variată” – expresie pleonastică pentru că termenul „gamă” provine din franţuzescul „gamma” şi înseamnă şir de note diferite.

    8. „Formularea «limuzină de lux» este pleonastică, pentru că termenul «limuzină» provine din franţuzescul «limousine» care înseamnă automobil de lux, închis, nedecapotabil, pentru 4-6 persoane”.

    9. „Pubelă de gunoi” – formulare pleonastică pentru că termenul „pubelă” provine din franţuzescul „poubelle” care înseamnă recipient portabil în care se depozitează gunoiul.

    10. „A îngheţa de frig” – formulare pleonastică apărută prin traducerea „mot-à-mot” a expresiei din limba franceză „geler de froid”.

    Prof. Elena Petcu, redactor Mangalia News.


    Celelalte articole despre Gramatica cea de toate zilele, semnate de doamna profesoară Elena Petcu de la Școala Gimnazială ”Gala Galaction” din Mangalia, pot fi vizualizate aici.


    Mangalia News, Luni, 3 decembrie 2018.



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply