Cum și de ce naționalizăm Șantierul Naval Mangalia. VREA SĂ FACĂ ‘BĂRCUȚE’

0
2531

COTIDIANUL: Statul român dorește să blocheze o tranzacție privată și apelează la dreptul de preemțiune asupra pachetului de acțiuni de 51% de la Şantierul Naval Mangalia, pe care coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering vor să-l vândă constructorului olandez Damen.

În acest sens, Guvernul a promovat în ultima ședință un memorandum care are ca scop demararea procesului de naționalizare a șantierului naval. Premierul Mihai Tudose a confirmat intenția, miercuri seară, la Antena 3. „Am încercat și se pare că vom reuși să răscumpărăm 51% din acțiunile pe care le deține Daewoo la șantierul naval și am zis să ne exercităm dreptul de preemțiune la vânzare. Și am constatat cu specialiști de la Justiție și Finanțe că statul român nu știe să facă lucrul acesta. O săptămână ne-am chinuit să vedem cum poate statul român să cumpere acțiuni, să avem șantier maritim. Vă spun că îl luăm. Vom avea un șantier al statului. (…) Trebuie să facem niște fregate și poate le facem noi. Că alții le-ar fi putut face. Să facem și mentenanță la noi. Poate facem și o bărcuță acolo. Dar nu e posibil cu atâta Dunăre și mare să nu aibă țara un șantier naval“, a afirmat Tudose.

Acționarii

Guvernul trebuia să-și dea acceptul pentru tranzacția dintre Daewoo și Damen, compania care deține șantierul de la Galați. Nu a făcut-o, mergând astfel pe varianta răscumpărării. Negocierile dintre partea coreeană și cea olandeză s-au finalizat anul trecut. Suma vehiculată pentru tranzacţie ar fi undeva între 40 şi 60 milioane euro. Ministerul Economiei deține, prin Șantierul Naval 2 Mai-Mangalia SA, 49% din acțiunile de la Daewoo Mangalia, iar coreenii – 51%. Șantierul Naval 2 Mai-Mangalia este o companie de stat minoră, cu o cifră de afaceri de maximum 30 milioane lei.

Cum știe statul să conducă

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Statul român, dacă va ajunge să controleze 100% din șantierul naval, se va alege cu companie cu mari probleme, în condițiile în care se știe cât de prost administrator este. Exemple sunt cu nemiluita: complexurile energetice, minele de huilă, ELCEN, Tarom, CFR etc. De altfel, 60 de companii deținute de statul român au raportat pierderi de 1,496 miliarde lei în 2016, conform Raportului privind activitatea pe 2016 a întreprinderilor publice, document anual elaborat și prezentat de Ministerul Finanțelor Publice. În document se arată că 143 de întreprinderi publice de stat au realizat un profit brut de 6,753 miliarde lei.

Raportul pentru 2016 cuprinde analiza principalilor indicatori economico-financiari monitorizați de MFP pentru un număr total de 1.668 întreprinderi publice, grupate după cum urmează: 287 întreprinderi publice de stat aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ori în portofoliul autorităților publice tutelare centrale, din care: 223 active (aflate în stare de funcționare) și 64 întreprinderi inactive (aflate în stare de insolvență, faliment, lichidare, dizolvare); 1.381 întreprinderi publice de stat aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ori în portofoliul autorităților publice tutelare locale, din care: 1.186 active și 195 inactive. De asemenea, Raportul cuprinde și o analiză a aplicării guvernanței corporative în temeiul OUG nr. 109/2011 pentru un număr total de 1.275 de întreprinderi publice.

Situație complicată

Situaţia de la Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) nu este una foarte bună, deoarece datoriile companiei sunt din ce în ce mai mari, iar pierderile rămân de ordinul milioanelor de lei. În ultimii șase ani, de exemplu, DMHI a cumulat pierderi totale de peste 2 miliarde lei. Lucrările au continuat pe şantierul naval, contractele existente sunt onorate de la Mangalia, iar guvernul coreean a decis, în cazul celor trei mari şantiere pe care le controlează – Samsung, Hyundai şi DSME –, să continue sprijinul financiar. Însă o condiţie impusă de băncile creditoare, care sunt şi acţionare la DSME, este să se aplice programul de restructurare, care va duce la micşorarea numărului de angajaţi.

Peste 20 de ani de prezență în România

Citiți mai mult în cotidianul.ro, 12.01.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply