Marin Tănase – Temerarii ‘ambasadori sportivi’ ai României au pornit în cursa de traversare a Mării Negre

0
1298

Vineri, 16.06.2017, de la ora 10, in Portul Turistic “Life Harbour Marina” din comuna Limanu, au inceput activitatile de pregatire a barcii cu vasle “Maria”, pentru traversarea in premiera a Marii Negre de catre un echipaj romanesc!

De la ora 11, conform programului, sponsorul principal al actiunii, Kaufland Romania a organizat o receptie. Festivitatea a inceput cu prezentarea membrilor echipajului romanesc “ATLANTIC 4”. Cei 5 temerari, adevarati AMBASADORI AI ROMANIEI, care vor traversa Marea Neagra, de la Mangalia la Batumi (Georgia), parcurgand 1200 Km, vaslind, sunt: Andrei ROSU, dr. Vasile OSANU, Marius ALEXE, Ionut OLTEANU si Alex DUMBRAVA.

In fata unei numeroase asistente, formata din membrii familiilor sportivilor, invitati si reprezentanti ai presei nationale si locale, au luat cuvantul, pe rand, membrii echipajului, doamna Mirela NEMTEANU, reprezentanta “HOSPICE CASA SPERANTEI” si domnul Valer HANCAS, manager Relatii Clienti, din partea Kaufland Romania.

Actiunea de traversare a Marii Negre, reprezinta o etapa de pregatire a concursului “Talisker Whisky Atlantic Challenge” (5000 Km), din data de 12 decembrie 2017, de traversare a Oceanului Atlantic, din Insulele Canare (Spania), pana in Antigua (Caraibe). Echipajul romanesc (care va avea in decembrie doar 4 din cei 5 membri actuali, conform regulamentului) va participa la acea intrecere pentru a sustine cauza sociala “HOSPICE Casa Sperantei” de la Adunatii Copaceni, de strangere a unor fonduri, pentru “realizarea unui campus socio-medical destinat copiilor diagnosticati cu boli rare sau limitatoare de viata”, conform afirmatiei doamnei Mirela NEMTEANU.

De la domnul Andrei ROSU, sportiv de anduranta, initiatorul proiectului, am aflat ca ambarcatiunea cu vasle “Maria” a fost construita in Anglia, in anul 2014 si are deja la activ o traversare a Oceanului Atlantic, in anul 2015. Ambarcatiunea este confectionata din fibra de carbon si kevlar.

[Fibra de carbon este un material usor si rezistent, folosit in constructii de masini, de nave spatiale, avioane, ambarcatiuni de agrement, caiace, canoe, rachete de tenis, crose de golf, undite etc. Fibra de carbon a fost inventata in anii ’70, de fizicianul britanic Roger BACON. Kevlarul este un material de 5 ori mai rezistent decat otelul. A fost descoperit de chimista americana Stephanie KWOLEK, in anul 1965, in laboratoarele Companiei DuPont si introdus pe piata in anul 1970. Printre altele, se foloseste si la confectionarea vestelor antiglont.]

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ambarcatiunea “Maria” este dotata cu panouri solare care vor alimenta GPS-ul, cu un sistem special de transformare a apei de mare in apa potabila si cu alte echipamente electrice necesare vietii pe mare. Barca are urmatoarele caracteristici tehnice: Lungime Lmax.= 8,90 m; latime lmax.=1,80 m; deplasament D=1,5 tdw.

Cei 5 membri ai echipajului “Atlantic 4”, au parasit Portul Turistic din comuna Limanu, la bordul ambarcatiunii “Maria”, in jurul orei 13. La ora 14 si 10 minute, au ajuns in Portul Turistic din Mangalia. Dupa ce s-au obtinut documentele necesare parasirii tarii si traversarii Marii Negre, de la Politia de Frontiera si dupa ce barca a fost verificata, “Maria” s-a pus in miscare cu destinatia portul Batumi, Georgia, la ora 15.

De mentionat este faptul ca, in primele 3 zile (cca 600 Km), ambarcatiunea “Maria” va fi insotita de velierul “Ajax”, condus de experimentatul Skipper Sorin DRUGAN, instructor nautic. Acelasi lucru se va intampla si la intoarcere, tot de la jumatatea distantei.

Le uram VREME BUNA SI MULT SUCCES, acestor temerari, adevarati ‘AMBASADORI’ ai Romaniei!

Marin Tănase, 16.06.2017.


N.r. Putem urmări traseul temerarilor sportivi, aici: 

http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0PCtVrYaGNf7m9RS1UhDgeZk2gSrVggho



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply