Marin Tănase: NEPTUN-OLIMP, IERI SI AZI [galerie FOTO]

0
10690

NEPTUN-OLIMP, IERI SI AZI

Proiectul de dezvoltare a Litoralului Romanesc a fost realizat de un grup de arhitecti si ingineri, condus de arh. Cezar Lazarescu (n.1923-d.1986), la cererea secretarului general al PCR, Gheorghe Gheorghiu-Dej (n.1901-d.1965) care l-a numit “responsabilul” acestui grandios plan.

Dupa Complexul din Eforie-Nord, construit pentru sindicate in anul 1957, au urmat numeroase edificii pentru odihna si tratament in localitatile: Eforie-Nord, Eforie-Sud, Mamaia (doar pentru odihna) si Mangalia.

Astfel, in anul 1958, sub conducerea arhitectului Cezar Lazarescu, au inceput lucrarile de construire a “ANSAMBLULUI DE ODIHNA” pe faleza din Mangalia, care cuprindea hotelurile SCALA, ZENIT, ASTRA, ORION, si ZEFIR, Restaurantul CAZINO si grupul de Vile de Protocol. Faleza din Mangalia a intrat in circuitul turistic in anul 1959!

In anul 1962, la 8 Km nord de Mangalia, sub conducerea aceluiasi arhitect, Cezar Lazarescu, au inceput lucrarile de construire a statiunii Neptun. Cea mai galonata statiune din sud-estul tarii, in anii ’70-’80, cand era considerata “Perla Litoralului Romanesc”, a fost realizata in arealul Comorova.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Statiunea balneoclimaterica Neptun se afla la o altitudine cuprinsa intre 5-18 m si are o plaja lata de 30-100 m. Pe marginea de vest a plajei sunt amplasate o multime de terase si restaurante.
Plaja principala este considerata “LA STEAGURI”, aceasta fiind cuprinsa intre plaja Jupiter, la sud si plaja Olimp la nord, de care o desparte zona de Protocol a Guvernului Romaniei.
Statiunea Neptun a intrat in circuitul turistic in anul 1967.
Capacitatea de cazare a statiunii atinge 11.000 locuri dispuse in hoteluri, in vile-camping si in casute.

In anul 1971, in nordul statiunii Neptun, a inceput construirea unui nou cartier al acesteia, care a devenit statiunea Olimp. Noua “perla” a litoralului a fost construita dupa un proiect realizat de un grup de arhitecti condusi de arh. Aron Ghimberg – Solari (n.1928).

[Arhitectul Aron Ghimberg – Solari a realizat “Palatul Primaverii” din Bucuresti, resedinta familiei Ceausescu, in perioada 1964-1965. Initial, Nicolae Ceasescu ii solicitase lui Cezar Lazarescu proiectarea vilei, dar acesta a refuzat, datorita “pretentiilor inestetice” ale Elenei Ceausescu].

Mai intai, in Olimp, s-a construit Complexul “AMFITEATRU” care este format din 3 hoteluri, AMFITEATRU, PANORAMIC si BELVEDERE. Din anul 2009, complexul a intrat intr-un amplu program de reparatii si modernizari.

“Ansamblul numit pe scurt <<AMFITEATRU>>, cu o referinta directa la pozitia acestuia in peisaj, este prezentat in detaliu in numarul 6 din 1972 al revistei Arhitectura, printr-un interviu cu doi dintre arhitectii care au facut parte din echipa de proiectare, arh. Serban Manolescu si arh. Radu Manaila.” – extras din articolul “Ansamblul hotelier Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din Olimp 1970”, scris de arh. Miruna Stroe.
Olimp, considerat cartierul nordic al statiunii Neptun, a intrat in circuitul turistic in anul 1972.

Dupa anul 1990, datorita investitiilor masive facute si a sustinerii consistente de catre administratia locala Constanta, Mamaia, dintr-o “statiune pentru mase” (avea preturile, la servicii, mai mici decat cele din Neptun, in anii ’70-’80), a detronat Neptunul de pe primul loc in preferintele turistilor, luindu-i locul.

Desi privatizarea hotelurilor din Neptun a demarat greoi si tarziu, in comparatie cu cele din Mamaia, fosta “PERLA” isi schimba infatisarea de la un an la altul.
Astfel, in Neptun-Olimp, foarte multe edificii au intrat in programe de reparatii capitale si modernizari si au fost construite altele noi, precum:
– Hotel DECEBAL – renovat in anul 2004;
– Policlinica din Complexul DOINA – complet renovata si modernizata in 2004;
– Hotel SIBIU – renovat in 2005;
– Hotel INSULA – a fost inaugurat in anul 2008;
– Hotel CALLATIS – renovat complet in 2009 si imbunatatit in 2017;
– Hotel MIORITA – renovat in anul 2012;
– Hotel PAM BEACH OLIMP – renovat in 2012;
– Q HOTEL (ex ALBERT) – a fost modernizat in doua etape, in 2013 si 2015;
– Hotel APOLLO – renovat in anul 2014;
– Hotel TOMIS – renovat in anul 2014 si exemplele pot continua.
Din pacate, unele constructii au fost parasite si au ajuns intr-o stare jalnica. Printre acestea sunt Hotelul OVIDIU, Complexul DUNAREA, Gradina de vara NEPTUN s.a.

Investitorii din statiunile Municipiului Mangalia spera intr-un sprijin real si cat mai urgent din partea Administratiei Locale Mangalia, deoarece buruienile “au invadat” statiunile, drumurile au nevoie de reparatii, iar cainii fara stapani s-au inmultit alarmant de mult!

Surse de documentare sunt site-urile:
<< “Batranele doamne” ale litoralului romanesc – Cazinourile. Astazi Cazinoul din Mangalia>>, Mangalia News, 30 sept.2016>>; “Imi pasa: La mare, la soare (X)”; “Litoralul romanesc in 2016/hoinaru.ro”; “Plaje”; “Descriere Neptun-Olimp, istorie si informatii despre Neptun-Olimp”; <<Neptun- Complexul comercial/”Galeriile Neptun”/anii/’70-/’80)>>; “Neptun-Cazare la mare”; <<“Ansamblul hotelier Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din Olimp 1070”, arh. Miruna Stroe>>; “Vederi din trecut: Mangalia-Complex Dunarea 1969”; “Hotel Amfiteatru-Beachfront, Olimp Beach, Mangalia, Romania”; “Statiunea Olimp Constanta”; “Romania – Litoral 2017, Oferta Generala Litoral, Neptun…”; “Neptun-Olimp_Cedra Tour”; “Vederi din trecut: Olimp Hotel Amfiteatru 1983.

Marin TĂNASE, documentarist.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply