OPINII: Radu Cristian şi educaţia, în 10 puncte

0
679

opinia_mea

     „Citesc cu uimire următorul text care, cred, aparţine primarului Radu Cristian: „Zilele acestea, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii elevilor din municipiul Mangalia pentru a discuta priorităţile perioadei imediat următoare şi proiecte comune în domeniul educaţional. Le-am explicat procedura de acordare a burselor şi modalităţile de înscriere în taberele gratuite, oferite de Primărie elevilor cu medii mari. Am primit cu mare plăcere mai multe propuneri de care voi ţine cont, în calitate de primar, iar pentru ca discuţiile noastre să se concretizeze, mi-am asumat o scrisoare de angajament faţă de toţi elevii oraşului nostru. Am convenit să avem întâlniri periodice pentru a identifica, împreună, cele mai bune soluţii de susţinere şi încurajare a actului didactic, în municipiul Mangalia”. (sursa: MangaliaNews).
   Citind din angajamentul-program al preşedintelui PNL-Mangalia (publicat pe http://www.mangalianews.ro/2016/05/29/radu-cristian-angajament-fata-de-elevii-mangaliei/) nu se poate ca fiecare dintre noi să nu aibă ceva întrebări. Cel puţin din punctul meu de vedere, câteva întrebări se impun, dincolo de campania electorală vădită a primarului în funcţie!
  1. Atâta timp cât „angajamentul” e semnat nu în calitate de primar, ci în calitate de preşedinte PNL, cu sigla PNL pe document şi atunci când discută, pe timpul campaniei electorale, cu elevii, în majoritatea lor minori, primarul Radu Cristian a obţinut acordul scris al părinţilor acestora pentru discuţii politice? Sau a încălcat legea educaţiei ori aceea a partidelor politice? Cine sunt aceşti elevi şi ce grădiniţe, şcoli gimnaziale sau licee reprezintă aceştia la care face referire domnul Radu Cristian?
  2. Cum presupune domnul Radu Cristian, în calitate de preşedinte al unui partid politic, că va avea „întâlniri periodice” cu elevii (minori!), din moment ce nici măcar cu profesorii nu a reuşit acest lucru? Oare nu ar fi trebuit ca profesorii să fie primii întrebați despre problemele educației din Mangalia ? Sau, de când nu a luat treapta a II-a, lui Radu Cristian nu-i mai plac profesorii din Mangalia?
  3. Cum presupune domnul Radu Cristian că va asigura funcţionalitatea „Consiliilor Consultative pentru Tineret”, atâta timp cât nici măcar Consiliul Consultativ Cetatenesc al Mangaliei nu a reuşit, în 2012 (ca promisiune electorală) să-l formeze (după bunul lui plac, evident!) ?
  4. Ce înseamnă pentru domnul Radu Cristian „reducerea abandonului şcolar pe raza municipiului Mangalia”? Adică elevii cu domiciliul în Arsa, Albeşti, Cotu Văii, Limanu, 23 August, Pecineaga, Moşneni etc. şi care sunt înmatriculaţi în şcolile din Mangalia nu mai trebuie şcolarizaţi? Nu mai trebuie urmăriţi educaţional? Nu mai trebuie aduşi către centrul acesta regional de formare care este Mangalia?
  5. Cum va „acorda tabere şcolare” domnul Radu Cristian? Dincolo de gramatica deficitară a domnului primar, rămâne doar propaganda ieftină a sprijinirii educaţiei şi problema finanţării ei şi, mai ales, a bugetării sumelor necesare.
  6. Cum va susţine „proiectele de practică şcolară” fără acordarea cotelor de 2%  de cofinanţare şcolilor gimnaziale şi liceelor din Mangalia pentru accesarea fondurilor necesare proiectelor europene?
  7. Citez din foicica intitulată pompos „Angajament”: ”Voi asigura elevilor (în special celor care practică diverse sporturi) accesul gratuit la baza materială a şcolilor (terenuri/săli de sport) inclusiv după cursuri”.
    a. De aici se deduce că, până în epoca lui Radu Cristian, elevii care practicau diverse sporturi plăteau anumite sume de bani pentru a avea acces pe terenurile şi în sălile de sport ale şcolilor! Nu-i aşa? Iar el, Radu Cristian, va veni să le facă gratuităţi! Cum s-or fi descurcat tinerii Mangaliei până la acest „Angajament” eu nu ştiu !
    b. Tot de aici se înţelege că elevii, în afara programei şcolare, la şcolile de care aparţin, dacă vor să joace un baschet sau o „miuţă” trebuie să-i plătească cuiva nişte bani! Nu-i aşa?
    c. Mai mult decât atât, tot prin „faultarea gramaticii”, Radu Cristian ne spune că „inclusiv după cursuri va fi gratuit”, de parcă pe timpul orelor elevii ar plăti ceva ca să-şi facă orele de pregătire şi educaţie fizică! Probabil că aşa o fi la anumite săli de fitness pe care le frecventează Radu Cristian, dar la Mangalia nu se percep bani elevilor care desfăşoară activităţi sportive în cadrul organizat de şcoală!
     Se percep bani de închiriere doar firmelor şi cluburilor private care încasează bani de la părinţi şi, deci, fac profit din activitatea sportivă ! Căci, să înţelegem bine! Nu elevul Georgică sau şcolarul Mitică vine să facă sport, ci Icsulescu SRL sau Neicanimeni SRL închiriază sălile şi terenurile de sport, iar pentru aceştia este firesc să se perceapă chirie. Că ăştia îi păcălesc pe părinţi, iar primarul Radu Cristian îi protejează pe aceşti „cufundaci” ai economiei locale, este treaba lor. Dar nicio şcoală nu poate oferi terenuri şi săli de sport „gratis”, aşa cum spune fostul inchizitor-şef de la Garda Financiară, unor societăţi private, care fac profit din jecmănirea părinţilor.
  1. Citez din nou: „Voi desemna reprezentanţi competenţi din partea autorităţii locale în Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ”.
     Păi, şi până  acum, timp de patru ani, cine te-a oprit să o faci? Că este o obligaţie legală (art. 96-98 ale aceleiaşi legi 1 din 2011), nu este o hachiţă personală. Sau o fi? Sau să înţelegem că până acum ai desemnat reprezentanţi incompetenţi?
  1. Transport pentru elevi şi profesori? Nu ai ce să promiţi, domnule primar! Sunt legi şi hotărâri de Consiliu Local care trebuie respectate şi puse în aplicare. Semnează facturile de decont şi totul va fi bine!
  2. Finanţarea unităţilor şcolare? Nu-ţi aparţine, domnule primar. Legea nr.1 din 2011, prin art.9-15, 31-33 şi 101-113, stabileşte clar responsabilităţile administraţiei locale. Că-ţi place sau nu, că majoritatea hotărăşte altceva, tu trebuie doar să pui în aplicare ce hotărăşte Consiliul Local! Sau nu vrei să te supui majorităţii? Primarul este doar executivul oraşului. Nu este şi legislativul! Asta se învaţă în anul I de facultate !
     Eu personal m-am săturat să aud că „educaţia este o prioritate”. Este ca şi cum, într-o intersecţie, ar fi mai multe priorităţi. Ori, cu toţii ştim că, într-o intersecţie, există un singur vehicul care trece primul: cel care are prioritate. Nu există prioritate de pe locul 2.
     Aşa că, atunci când Radu Cristian spune că educaţia este o prioritate, pentru mine ar însemna ca, de dimineaţă până seară să nu facă altceva decât să rezolve problemele educaţiei! Că această problemă „îl arde” şi că  nu se culcă noaptea până nu o rezolvă. Că nu are „alte priorităţi” decât aceasta. Nu-i aşa? Dacă ar fi, într-adevăr, prioritatea lui!
     Vă las pe voi să decideţi dacă educaţia este, într-adevăr, o prioritate a lui Radu Cristian!
     Căci, eu cred că, prea atras de mirajul unui al doilea ipotetic mandat, s-a lăsat convins de o retorică pe care, din nefericire, nici el, săracul absolvent întârziat al unei facultăţi din pădure, nu prea o mai pricepe!” (O.M., 31.05.2016).

Follow us: @MangaliaNews, on Twitter and MangaliaNews PunctRo, to Facebook





Jobs by neuvoo.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply