Ce vreau eu de la primarul meu? – Cine urâțește Mangalia? (FOTO)

4
806
zidul-faleza-mangalia-foto-george-balaur
     “Mangalia avea o zonă de promenadă foarte frumoasă, în anii 70-80 ai secolului trecut, când fusese construit hotelul Scala, care avea la parter cofetăria, de pe a cărei terasă puteai să admiri marea. Imaginea mării, cu vapoarele plutind în larg, cu iahturile navigând cu pânzele în vânt, aceasta este principala bogăție turistică a Mangaliei, așa cum la munte mergem pentru imaginea muntelui înverzit sau înzăpezit iar în Africa pentru nisipul dunelor și plimbarea cu cămila.
     După construirea hotelului President, obișnuiam să mă duc cu familia, cu rudele sau cu prietenii veniți din alte zone ale țării, la cofetăria Jolly, de la parterul complexului President, unde le arătam și situl arheologic de la subsol. Toți se simțeau bine în acel loc, de unde puteau admira marea, pe geamul mare și rotund, ca un hublou, al cofetăriei. Spuneau că este o zonă frumoasă și ne felicitau pentru că locuim într-un oraș curat și modern. Vara, în serile călduroase, puteam bea o bere pe terasa din fața hotelului President, de unde, la fel, se putea admira marea cu pânzele albe ale iahturilor.
     La scurt timp de la construcția hotelului President, s-a construit și complexul de clădiri urâte, cenușii, din fața lui, cu aspect de hală industrială, obturând total imaginea mării, atunci când te afli pe Aleea Teilor sau în cofetăria Jolly. N-am mai fost în acea zonă, mai ales de când cofetăria a fost subînchiriată unor oameni care nu prea aveau ce căuta acolo, care au pus afară niște boxe din care se auzea un zgomot puternic, care cu greu s-ar fi putut numi muzică, locul semănând mai degrabă cu o crâșmă oarecare dintr-un cartier prăfuit, total neadecvată locului, un hotel de patru stele.
cineuratestemangalia-foto-george-balaur cineuratestemangalia-foto-george-balaur2 cineuratestemangalia-foto-george-balaur3

O clădire urâtă, cu aspect de hală industrială, care nu are ce căuta în acest peisaj. Se vede cum maschează imaginea mării.
Nu știu cine a aprobat construcția acestui complex de clădiri cenușii, cu aspect industrial, dar a făcut un rău imens pentru urbanistica Mangaliei în acea zonă.

cineuratestemangalia-foto-george-balaur4

Construcția zidului actual pe Aleea Teilor, pe faleză, cum spunem noi, locuitorii Mangaliei, adaugă un element în plus de urâțenie întregii zone de promenadă. Nu știu dacă se mai poate face acum ceva în privința îndepărtării acestor clădiri urâte, a căror arhitectură nu are nimic cu arhitectura specifică Dobrogei și care obturează imaginea mării, imagine pentru care vin turiștii în oraș, dar, dacă nu este prea târziu, cred că trebuie stopată imediat construcția zidului care se ridică chiar în aceste momente pe faleză.
cineuratestemangalia-foto-george-balaur5
Protestele de pe internet ale oamenilor cred că sunt un motiv suficient ca să se înțeleagă de către cei ce conduc acum urbea, că acel zid nu este dorit. Să nu urâțim și mai mult acea zonă, care și pentru noi, cei ce locuim în Mangalia, este o zonă de relaxare și de practicat sport.
Înainte de a construi ceva nou, cred că trebuie întreținut ceea ce există deja. Nu știu dacă actualul primar mai are timp să se plimbe pe diguri sau prin zonele de promenadă ale orașului. Dacă nu are timp, fiind ocupat cu alte treburi mult mai importante, îi pun la dispoziție mai jos niște imagini cu locuri care trebuie reparate și întreținute.
Aceste imagini le-am făcut azi, duminică, 20 martie 2016, special pentru a arăta că trebuie în primul rând să întreținem ceea ce deja există, abia după aceea  să mai construim altceva și, atunci când construim ceva, să avem grijă ce punem în loc, ca să nu urâțim mai mult orașul.
Continuarea, AICI. 20.03.2016.




piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


4 COMENTARII

  1. Bine punctat. Si vorba lui Ozzy, cine strica, sa si plateasca. O sleahta de incompetenti, care-si dau la gioale unii altora si ghici cine are de pierdut ???? NOI, ORASUL.

  2. Pai normal ca au construit un zid… cand aveti timp verificati cine detine firma care a facut minunata constructie… o avea cumva legaturi pe la primarie? :)))

Leave a Reply