Radu Cristian: Cum au dispărut terenurile Mangaliei?

0
646

radu-cristian-santierul-naval

Radu Cristian, pe facebook: Cum au dispărut terenurile Mangaliei?
“De aproape 4 ani, la Primăria Mangalia facem eforturi pentru recuperarea patrimoniului oraşului, înstrăinat în condiţii cel puţin suspecte de fostele administraţii. Sunt sute de hectare de teren, situat în zone cu potenţial maxim, care valorează zeci de milioane de euro. Mangalia a pierdut aceste terenuri (aur curat pentru turism) din cauza manevrelor caracatiţei politico-financiare, care a condus aproape 20 de ani acest oraş. În prezent, instituţiile abilitate ale statului cercetează persoanele vinovate de abuz în serviciu, prin înstrăinarea, în urmă cu 15 ani, a unui teren de 8,5 ha, situat pe malul mării, la Olimp, cu o valoare de aproximativ 9 milioane de USD. Autoritatea locală încearcă, de câţiva ani, să readucă în patrimoniul oraşului respectivul teren. Iată cam ce s-ar fi putut face cu aproape 9 ha de teren, dacă nu s-ar fi grăbit unii să le facă pierdute:
  • 1,2 ha puteau fi acordate în compensare pentru Crucea Roşie, care revendică Spitalul Municipal şi Curtea spitalului (voi detalia subiectul într-o altă postare);
  • 3 ha puteau fi atribuite celor peste 1000 de tineri care au formulat cereri pentru teren de casă;
  • 4 ha puteau fi folosite pentru dezvoltarea unor cartiere rezidenţiale sau zone de agrement, care ar fi adus un plus de valoare şi venituri la buget.
Din păcate, nimic din toate acestea nu se mai poate face. Sub paravanul unei aşa-zise dezvoltări turistice, conducerea Primăriei de la nivelul anilor 2000 a scos cele 8,5 ha din patrimoniul oraşului, prin asocieri suspecte, cu firme care nu au adus niciun aport respectivei asocieri, dar mai ales fără acordul legal al comunităţii. (vezi facsimil 1 – contract asociere 33123/13.12.2002)
Foarte interesant este faptul că, la mai puţin de 3 luni de la încheierea contractului de asociere, primarul de la acea vreme a înstrăinat suprafaţa de teren, respectiv 8,5 ha, ,,uitând” de intenţiile dezvoltării turistice, la un preţ de numai 538.683 USD, către societatea SC DOMINO 94 IMPEX SRL, cu care s-a asociat, fără să existe un temei legal al acestei vânzări şi în lipsa unei hotărâri şi a unui raport de evaluare însuşit de CONSILIUL LOCAL (vezi facsimil 2);
La scurt timp după ce a intrat în posesia terenului, DOMINO 94 IMPEX îl vinde cu 650.000 de USD, unei persoane fizice din Bucureşti. (vezi facsimil 3). După numai cinci luni, aceasta din urmă vinde acelaşi teren cu fabuloasa sumă de 8.948.500 USD, către Astra Investiţii Imobiliare (vezi facsimil 4). Iată, aşadar, cât de mult a putut să crească valoarea unui teren, după ce a fost scos din domeniul public la un preţ de nimic.
Din toată această încrengătură mafiotă, Mangalia a pierdut în mai puţin de doi ani 7.000.000 USD, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru asfaltarea tuturor drumurilor din oraş şi staţiuni sau pentru realizarea altor investiţii necesare dezvoltării oraşului.
Cum spuneam, la acest moment se fac demersuri în instanţă pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare menţionate mai sus şi readucerea terenului în patrimoniul oraşului”.
Sursa: cristian.radu. (Tot aici, documente în facsimil).




piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply