Vama Veche, o statiune boemă

0
951

traveleurope.ro: Istoria satului Vama Veche este cunoscuta de foarte putini oameni, poate chiar de foarte putini dintre cei care-i trec pragul in fiecare vara.

vama-veche

Localitatea a fost fondata in anul 1811 de catre o comunitate de găgăuzi, o minoritate de etnie turca si rit ortodox si purta numele de Ilanlîc. Si-a continuat existenta ca sat pescaresc si localitate de frontiera, mai ales dupa 1940, cand Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei.

Reputatia de atractie turistica boema ii revine statiunii Vama Veche inca din perioada regimului comunist, cand aici poposeau artistii si intelectualii, pentru a se retrage din cadrul opresiunii regimului. Si atunci, ca si acum, oferta de cazare era reprezentata de intinderea plajei, pe care se campau corturile si de generozitatea localnicilor, care inchiriau camere turistilor.

Incepand cu anii 1990, insa, localitatea incepe sa se dezvolte si sa atraga din ce in ce mai multi turisti. Astfel, au aparut pensiuni si vile, s-au construit hoteluri, iar plaja devine aproape neincapatoare in varful sezonului. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care a luat fiinta miscarea Salvati Vama Veche.

Aici se desfasoara anual, incepand din anul 2003, festivalul de muzica rock numit Stufstock, dar si festivalul de muzica folk, Folk You. De asemenea, Vama Veche are foarte multe cluburi care se deschid in fiecare vara pe plaja, unde puteti dansa toata noaptea pe muzica rock, pop sau electronica, iar apoi tot plaja va asteapta pentru spectacolul rasaritului de soare din Marea Neagra.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

O alta atractie a statiunii este pista de biciclete, care porneste din apropierea statiunii 2 Mai, trece prin Vama Veche si ajunge pana la punctul de frontiera si a fost realizata prin fonduri europene. In interiorul statiunii, insa, nu este utilizabila din cauza masinilor parcate, dar va puteti plimba si admira marea de la iesirea din Vama Veche, pana aproape de granita.

Mai multe pe i-tour.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply