Ce este Dzog-Chen, conceptul care adună cu discreţie în România sute de europeni porniţi să găsească fericirea supremă

0
877

Tabăra Dzog-Chen de la 23 August Foto Arhivă personală

În localitatea 23 August se adună anual sute de căutători ai „marii perfecţiuni“. Ei vin din toate ţările Europei Centrale şi de Est pentru a asculta învăţăturile unui faimos maestru tibetan.

Când ultimele case din comuna constănţeană 23 August dispar din raza vizuală, se deschide un câmp, în linie dreaptă spre Marea Neagră. Cale de trei kilometri, drumul de pământ alburiu este plin de hârtoape, iar colbul se înalţă mai sus de doi metri în urma maşinii. Nicăieri, niciun petic de umbră în câmpia dobrogeană.

La un moment dat, în zare apar semne firave de civilizaţie. Pe dreapta este o mănăstire, nou-construită, cu hramul Sfinţii Nicolae şi Bretanion, unde călugării îşi fac de lucru prin mica fermă încropită. Pe stânga este o gospodărie împrejmuită, cu mai multe corpuri de casă. Poarta este larg deschisă, iar căţeii care păzesc curtea se gudură bucuroşi pe lângă străini. Vizitatorul rătăcit poate cutreiera în voie toată incinta, este deschis peste tot, nu sunt lacăte şi încuietori, chiar dacă nimeni nu e acasă. A nimerit în tabăra de de învăţătură spirituală de la 23 August, Merigar East, unica din Europa Centrală şi de Est, în care se practică învăţătura Dzog-Chen. Cealaltă jumătate a Europei se strânge la Merigar West, tabăra similară din Toscana.

În tabăra lui Buddha

În curtea care se întinde pe 5 hectare, la nici un kilometru de plaja Mării Negre, este ridicat „stupa“, un monument dedicat învăţăturii budiste. Centrul terenului este rezervat unei platforme rotunde din lemn, aşezată la nivelul solului, cu forme geometrice vopsite în diferite culori. Este „mandala“, simbolul din religia hindusă reprezentând Universul. Centrul cercului este pe linie directă cu intrarea în clădirea principală, la al cărei parter se afla sala de activităţi, cu instrumente muzicale tibetane, o instalaţie de sunet, covoraşe de relaxare şi statueta mică a unui Buddha. Aici se strâng membrii comunităţii Dzog-Chen când exersează învăţăturile primite.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citeste mai mult: adev.ro/nvagba


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply