“Turismul albastru”. Nu vrem sau nu ştim cum să-l transformăm în aur?

0
827

turismalbastru

Cuget Liber: Siturile istorice terestre şi subacvatice sunt insuficient promovate în judeţul Constanţa. 

Lect. univ. dr. Răzvan Pantelimon, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Ovidius“, a declarat că, dacă s-ar îmbina turismul arheologic cu cel religios sau gastronomic, Constanţa ar deveni mult mai atractivă. 

Răzvan Pantelimon este de părere că nu profităm deloc de faptul că în zona peninsulară, pe o suprafaţă relativ restrânsă, avem reprezentate atâtea confesiuni – ortodoxă, greacă, musulmană etc.: „Putem promova satele româneşti din acest colţ de ţară, obiectivele arheologice subacvatice, turismul religios. Nu avem nevoie decât de concursul administraţiei publice locale, hotelierilor, directorilor de muzee, agenţiilor de turism, ca, împreună, să punem la punct o ofertă prin care Constanţa să fie promovată în lume”. 

Universitarul a povestit că a predat doi ani în Chile, unde turiştii aveau posibilitatea să se cazeze în satele tradiţionale, dar făceau şi excursii subacvatice în oraşe scufundate. „Turismul albastru” ar putea să fie promovat şi la noi.

Anticul port Mangalia, construit în secolul VI î. Ch, scufundat în mare la adâncimi cuprinse între 2 şi 10 metri, ar putea deveni un obiectiv turistic de interes. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Istoricii au gândit un proiect privind „Înfiinţarea Parcului Arheologic Subacvatic la Mangalia”, ce are ca scop punerea în valoare a monumentelor arheologice subacvatice din zona Mangaliei, unde, în Antichitate, existau portul cetăţii Callatis şi zidul de nord al cetăţii, ale cărui urme se văd şi astăzi sub apa Mării Negre. 

Scufundări cu turiştii 

Prof. Traian Lupu, dr. Petru Strugariu, dr. Sorin Marcel Colesniuc, şef al Muzeului Callatis, sunt iniţiatorii acestui proiect şi susţin că potenţialul turistic al acestor situri arheologice scufundate este de neimaginat. 

„Cercetarea arheologică sistematică ar scoate de sub apă valori culturale de o valoare inestimabilă, ce pot contribui în mare măsură la dezvoltarea turismului în zona Mangaliei”, a declarat Sorin Colesniuc. 

Potenţialul turistic poate fi dezvoltat prin cercetarea şi valorificarea ulterioară a sitului, prin organizarea de scufundări pentru turiştii interesaţi, aşa cum se întâmplă în ţări precum Grecia sau Statele Unite ale Americii.

Mai mult, Colesniuc a afirmat că există minisubmarine de două sau mai multe persoane, care ar putea să-i ducă pe turişti la zidul de apărare al cetăţii. În străinătate, noţiunea de „turism albastru” e veche, existând galerii de artă sub apă. 

Vizitarea unui oraş scufundat, şi cu atât mai mult vestita cetate Callatis, poate deveni un punct de atracţie atât pentru turişti, dar mai ales pentru specialiştii în domeniu.

Colesniuc spune că proiectul se adresează acelor turişti care caută altceva la Mangalia, senzaţii noi, de imponderabilitate, de descoperire a ruinelor antice acoperite de Marea Neagră, epave antice, dar şi flora şi fauna subacvatică de pe litoralul românesc. 

Ana FULAŞ IONESCU, CugetLiber.ro, 31.07.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply