În Marea Neagră s-au montat opt recife artificiale, pentru reproducerea midiilor, specii care filtrează apa

0
790

recifartificialmareaneagra

Aşa arată un recif artificial scufundat în Marea neagră. FOTO Mare Nostrum.

ONG Mare Nostrum şi Compania Van Oord au amplasat sâmbătă, 13 iunie, opt recife artificiale în dreptul Cazinoului din Constanţa.

Cele opt structuri cilindrice, fiecare cu înălţimea de 7 m şi 2,5 m diametru au fost aduse pe o barjă, în apropierea digului de larg al Portului Constanţa. De aici au fost scufundate, de scafandrii de la Van Oord DMC, la o adâncime de 11 m şi ancorate solid, cu greutăţi de 3 tone, care vor menţine structurile pe poziţie. Recifele au fost amplasate la 25 m distanţă unul faţă de altul şi vor fi semnalizate cu o baliză luminoasă, dotată cu un dispozitiv uşor detectabil pe radar.

Acestea vor contribui la restaurarea filtrelor Mării Negre, prin asigurarea unui loc de reproducere pentru o varietate de organisme marine, cum ar fi midiile negre. La maturitate, fiecare midie ajunge să filtreze în fiecare zi până la 50 de litri de apă de mare.

Compania Van Oord s-a oferit voluntar să ajute la amplasarea acestor structuri, deoarece, în calitate de fondator al Consorţiului EcoShape, promovează conceptul de “Construcţie înclinată spre natură” şi este implicată într-un proiect similar – ReefGuard – pentru ameliorarea impactului asupra mediului al proiectelor ample de infrastructură costieră.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În acelaşi timp, voluntari Mare Nostrum, aflaţi pe faleza Cazinoului constănţean, au împărţit pliante trecătorilor şi au oferit detalii despre proiect, în condiţiile în care, de pe ţărm se puteau observa, foarte clar, toate manevrele executate pe mare pentru amplasarea recifelor.

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Research and REstoration of the Essential Filter of the Sea – REEFS“, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013. În decembrie anul trecut s-au montat primele cinci recife la Albena, în Bulgaria.

După primele trei luni de la ampasarea acestor structuri pe fundul mării se pot observa foarte clar colonii întregi de midii negre şi alge care încep să deja să filtreze şi să cureţe apa mării.

Citeste mai mult: adev.ro/npzu3w. 16.06.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply