Concursul Național „Nicolaus Copernic” la Școala Gimnazială nr.3 din Mangalia

0
723

Școala Gimnazială nr. 3 Mangalia își încheie „maratonul” activităților conexe ce și le-a propus în cadrul Concursului Național „Nicolaus Copernic”.

scoala3mangaliacopernicus1

De ce maraton? Pentru că de la inaugurarea expoziției de pe 21 aprilie (realizată în aproximativ două luni de zile) a urmat un tur de forță în care elevii claselor a VI-a au predat efectiv astronomie tuturor elevilor din ciclul primar (câte o oră la fiecare din cele 19 clase). Cu această ocazie aceștia au fost  informați despre: viața și activitatea lui Nicolaus Copernic, planetele sistemului solar, Sonda spațială europeană de studiere a cometei Gerasimenko (Rosetta și Philae). În acest mod, cei 30 de elevi din clasele a VI-a înscriși în concurs au demonstarat calități de adevărați pedagogi folosind metode interactive, bazate pe calculator, jocuri didactice. Tot ceea ce au prezentat „a prins la public”, iar elevii au fost apreciați pentru prestație de către doamnele profesoare de la ciclul primar.

scoala3mangaliacopernicus2

În același scop, pentru colegii din ciclul gimnazial au fost organizate vizionări de filme despre ce înseamnă originea și evoluția universului, dezbateri, sesiuni de comunicări științifice, toate acestea în cadrul orelor de dirigenție sau în afara orelor de curs. Pereții școlii decorați de către copii cu picturi reprezentând constelațiile din Univers corespunzătoare celor 12 zodii.

scoala3mangaliacopernicus3

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În desfășurarea proiectului a mai rămas o singură acțiune: expoziția cu picturi ce prezintă o „paradă” a costumelor de cosmonaut, culminând cu prototipul celui ce va fi folosit în 2035 în  cadrul misiunii cu echipaj uman ce va explora planeta Marte .

scoala3mangaliacopernicus4

Acest concurs a fost un exemplu de dăruire și implicare maximă din partea unor copii care sunt doar în clasa a VI-a. Fără a fi prezentă în programa școlară, astronomia a fost studiată de cei 30 de elevi pentru a putea redacta materialele expoziției, a crea cele 12 videoclipuri cu informații științifice postate pe YouTube și a asigura un suport de peste 100 de fotografii dedicate subiectelor prezentate. Studiul a fost asiduu pentru că au trebuit să se prezinte în fața unui public și să predea efectiv, ca niște adevărați dascăli, să inventeze jocuri și chestionare, să traducă filme, să realizeze un site al concursului și, pe măsură ce derulau noi activități, să actualizeze mereu pagina de Facebook a școlii. Au învățat ce înseamnă munca în echipă și responsabilitatea muncii, și-au dezvoltat și evidențiat talentele artistice.

scoala3mangaliacopernicus5

„Aveți stofă de câștigători!” a scris d-na. Țoropoc Iuliana, prof. pentru învățămînt primar, în caietul de impresii a expoziției. Îi mulțumim frumos, dar dacă nu va fi să fie, noi am dat maximul și asta este o certitudine”.

Prof.Adriana Mitrea.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply