9 lucruri pe care medicul nu ti le (prea) spune despre cele 9 luni de sarcina

0
730

9lucruri_femei_gravide

9 lucruri pe care medicul nu ti le (prea) spune despre cele 9 luni de sarcina.

De ce nu?  Pentru ca, in timpul consultatiei, el se axeaza pe lucrurile esentiale. Iar aceste ”detalii” i se pot parea minore. Insa, precizate si cat mai amanuntite, prind bine oricarei femei in timpul sarcinii.

Nu iesi cu fata curata…: Pete, cosuri, pilozitate – toate fac parte din ”riscurile meseriei” de viitoare mamica. Sunt urmarea schimbarilor hormonale din timpul sarcinii si, din fericire, sunt trecatoare. De altceva sa te temi: de vergeturi. Pentru ca, odata formate, nu mai dispar. Ca sa nu se intample, ai nevoie de o crema buna si de multa hidratare.

Apetitul sexual o ia razna: cand pe culmi, cand la pamant-sexualitatea gravidelor e ca un montagne russe. Unele devin ”bombe erotice”, altele – sa nu mai auda de sex. Altele trec prin ambele ipostaze. In fata apetitului partenerei, barbatii au si ei reactii diferite: unii sunt in al noualea cer, altii se tem sa nu-i faca rau copilului. Total nefondat (cu rarele exceptii in care medicul spune: “Stop sex”).

Esti schimbatoare ca vremea: a aduce pe lume un copil este aventura umana fundamentala. Perfect normal sa fii bulversata. Acum euforica, acum plina de indoieli – ”Voi avea un bebelus de nota 10?”, “Voi fi o mama buna?”, Va fi o nastere grea?” – asa sunt noua gravide din zece. Bine de stiut, ca sa nu te invinovatesti singura, de pomana, pentru ca ”le faci viata amara celor din jur”.

Obosesti mai usor. Accepta!:  Ai vrea sa le faci pe toate, si repede si bine, la fel ca inainte. Dar…, a purta in propriul trup o alta fiinta, a o hrani, a o aduce pe lume este o ”activitate” care te solicita 24 de ore din 24. Fa-ti curaj si …vaita-te! Cand te simti epuizata, spune. Reprogrameaza-ti treburile, ca sa te poti reface. Si mai lasa unele si in seama celorlalti. Rasfata-te, fii putin egoista – e dreptul fiecarei femei, in aceste noua luni.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Esti mai sensibila la poluantii chimici: vopselele si picturile, detergentii, chiar si unele cosmetice contin molecule chimice ce strapung bariera placentara si ajung la fetus. Nu va panicati, nu-i afecteaza sanatatea! Dar tot e preferabil sa le evitati. Citeste cu atentie etichetele produselor din aceasta categorie, ca sa vezi ce grad de toxicitate au. In privinta cosmeticelor, evita-le, pe cat posibil pe cele care contin conservanti. Iar deodorantul sa nu contina saruri de aluminiu.

Cu infectiile nu-i de glumit: Listerioza, toxoplasmoza, streptococi, cistite-sunt infectii cu grad de risc sporit, in timpul sarcinii. Medicii sunt cu ochii pe ele. Dar, intr-un plan secund, ”pandesc” germenii ”de zi cu zi”. Sunt peste tot si coabitam-noi cu ei si ei cu noi.  In aceste noua luni insa, tineti-i si mai mult la distanta! Spala-te pe maini de cate ori vii acasa, de cate ori pregatesti mancarea, de cate ori mergi la toaleta.  Spalati-va temeinic si dintii: eventualele infectii ale gingiei pot provoca nasterea prematura.

Secretiile vaginale sunt mai abundente: e normal. Nu incerca sa le reduci drastic, prin exces de igiena intima: risti sa dezechilibrezi flora vaginala. Foloseste un sapun cu pH alcalin, cel mult de doua ori pe zi (dimineata si seara). Daca apar neplaceri (mancarime, arsura, secretii colorate sau mirositoare), grabiti-va la consultatie, la medicul ginecolog!

Mici pierderi de urina? Se intampla; uterul (tot mai rotund, tot mai greu) apasa pe vezica urinara si pe muschiul perineal. Asa ca pierderile de urina sunt sunt firesti. Mai ales cand razi in hohote, cand tusesti, cand faci efort fizic. Dupa nastere, va trebui sa faceti sedinte de reeducare perineala. Se pot face astfel si le puteti face acasa: cand urinezi intrerupe, in mod repetat, jetul – asa fortifici perineul.

Te ingrasi. Cat e normal? Raspunsul variaza mult, de la o persoana la alta. Unele ”castiga” foarte putin in primul trimestru si ”recupereaza” rapid, spre finalul sarcinii. Altele iau in greutate rapid dar, pe parcurs, isi stabilizeaza greutatea. Fiecare in ritmul ei. Media este de 9-15 kg. Dar semnalul de alarma ”se declanseaza” abia cand te-ai ingrasat cu 20-25 kg. Cu cat se depaseste ”baremul” normal de ingrasare cu atat mai mari sunt riscurile de a te ”alege” cu vergeturi si cu alte probleme mai ”serioase” decat aceasta.

Cu toate aceste mici ”secrete” despre sarcina, un copil este o adevarata binecuvantare si nu-mi ramane decat sa va spun ”Sarcina usoara si sa va traiasca bebe”!

Anca DINU, reporter-colaborator voluntar MangaliaNews.ro. 24 aprilie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply