Plătim curentul de trei ori mai mult decât prețul de producție

0
644

curentul electric

Cum împovărează statul consumatorii, dar protejează marile companii

Facturile la energia electrică scurtcircuitează România. Afaceri de miliarde de euro se derulează în paralel cu realitatea din satele care stau şi acum la lumina lumânării. Penele de curent sunt de zece ori mai numeroase decât în ţările din vestul Europei, de acolo de unde vin firmele care se ocupă de reţelele de distribuţie.

Deşi energia electrică este una din cele mai importante resurse ale României, consumatorii nu se pot bucura de ea: de la producător până la priză, preţul electricităţii creşte de peste trei ori.

Despre cum împovărează statul consumatorii, dar protejează marile companii din acest domeniu aflați la Digi24, într-un material din cadrul campaniei „România cu încetinitorul”.

Consumatorii casnici achită nota de plată pentru sistemul energetic, adus în pragul blocajului prin deciziile luate în ultimii 25 de ani.

Lipsa unei strategii guvernamentale a transformat sistemul construit în comunism într-un mamut ineficient.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Factura se triplează din centrală până la consumator. Totuşi, putem produce energie electrică pentru încă două ţări de mărimea României. Stăm cu centralele închise, pentru că reţelele nu permit exportul în cantităţi mari. Pentru investiţiile şi taxele girate de ultimele guverne, plătim fiecare dintre noi.

„Sunt zile când nu putem lucra, venim de pomană la serviciu pentru că depindem de acest computer. După o întrerupere de curent, acest televizor s-o ars şi n-am mai avut ce face cu el”, se plânge Vasile Stoica, un proprietar din Iași.

Fiecare român petrece anual, în medie, 11 ore în beznă. Penele de curent sunt de zece ori mai lungi decât în ţările vestice. Autorităţile ridică din umeri. Companiile de distribuţie a energiei promit investiţii.

Continuarea, pe digi24.ro. (12.02.2015).


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply