„De ce arendaşii îşi trag subvenţii grase, dar ne plătesc ca pe milogi?“

0
892

De precizat că subvenţia este un drept al celui care lucrează terenul, arendaş sau proprietar, şi nu are nicio legătură cu arenda. Pentru acest an agricol, subvenţia este de 124,55 euro la hectar.

În „breasla” arendatorilor, interesul pentru a obţine date despre generozitatea celor din „breasla” arendaşilor este maxim. În aceste condiţii, nu e de mirare că se cam ştie cum plăteşte arendaşul x sau cât de „zgârcit” este arendaşul y. Ceea ce nu înţeleg însă unii proprietari de terenuri, care au dorit să nu le declinăm identitatea, este că toţi arendaşii, fie ei mai generoşi sau mai strânşi la pungă, primesc aceeaşi sumă drept subvenţie. În schimb, unii dintre ei, n-au nicio problemă ca arenda să fie mai mică decât această subvenţie: „De când am pământul dat în arendă, mai mult de 300 de lei pe hectar n-am primit, cică e pământul slab, ba n-a plouat, chestii din astea…. Cunosc proprietari care pentru terenuri la fel de proaste au primit mai mult, anul trecut, de exemplu, 600 lei la hectar. Nu înţeleg pe ce se bazează diferenţele alea, că nimeni nu e fraier în ziua de azi Cred că ar trebui să ne facem un sindicat al arendatorilor, să nu ne mai lăsăm fraieriţi. Să n-o dăm cotită, toţi arendaşii sunt oameni cu bani”.

„Statul dă subvenţii grase la arendaşi, cam 500 de lei la hectar, ei îşi trag o grămadă de bani… şi dau câtă arendă vor. De ce arendaşii îşi trag subvenţii grase, dar ne plătesc ca milogii? Arendaşul meu, care îmi este rudă apropiată, ştie că de ruşine nu pot să comentez şi s-a oprit la 350 lei arendă la hectar. Mai puţin decât subvenţia…”. „Mie arendaşul mi-a plătit pe 6 ha, din 18, dar subvenţia şi-a încasat-o pe toată suprafaţa. De ce APIA nu le cere dovada că au plătit arenda, înainte să le dea subvenţia? Dacă nu permite legea, să se schimbe! Adică, statul sponsorizează bogăţia arendaşilor!”.

De unde vin subvenţiile

Este adevărat că şi statul contribuie la plata subvenţiilor către arendaşi, însă o face într-o măsură foarte mică. Mai exact, potrivit directorului executiv adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Inter-venţie pentru Agricultură Constanţa (APIA), Dumitru Mergeani, de la bugetul de stat se alocă numai 18 la sută din valoarea subvenţiilor. Grosul banilor, de 80 la sută, provine din două fonduri europene speciale, respectiv Fondul European pentru garantarea agriculturii şi Fondul European pentru dezvoltare rurală.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dreptul lucrătorilor

Pentru a nu se perpetua confuziile privind legătura dintre subvenţie şi arendă, D. Mergiani a ţinut să precizeze că subvenţia este un drept al celui care lucrează terenul, iar lucrător poate fi atât arendaşul, cât şi proprietarul terenului, dacă el decide să nu-l dea altcuiva spre exploatare. Practic, scopul subvenţiei îl constituie stimularea lucrătorilor de a exploata cât mai bine posibil terenurile, astfel încât să se obţină producţii cât mai ridicate, de pe urma cărora, teoretic, toată lumea ar avea de câştigat: „Arenda şi subvenţia nu trebuie amestecate, aşa cum, de regulă şi din păcate se mai întâmplă. Dovadă că subvenţia nu se dă numai arendaşilor, ci şi proprietarilor care îşi lucrează terenurile. Însă, condiţia care trebuie îndeplinită pentru încasarea subvenţiei este ca terenul să fie în legalitate şi să fie lucrat cu respectarea legii”.

Decizia proprietarilor…

Citiți mai mult în cugetliber.ro, Marți, 24 iunie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply