Ce trebuie să facă locatarii deranjaţi de animalele vecinilor

0
874

Proprietarii şi chiriaşii care deţin animale de companie se pot trezi cu obligaţii suplimentare faţă de asociaţie, însă numai în anumite condiţii. Aflaţi în continuare care sunt acestea.

Ştiaţi că în România există peste 10 milioane de animale de companie? Potrivit reprezentanţilor Animax, unul dintre cei mai puternici jucători de pe piaţa de pet-shopuri, cei mai mulţi români au câini, pisici şi peşti, păsările exotice fiind preferate de un număr mai mic de iubitori de animale. Astfel, potrivit datelor avansate la sfârşitul anului trecut, în România există peste 4 milioane de câini, 4 milioane de pisici şi 2 milioane de peşti. Practic, una din patru familii are un câine.

În aceste condiţii, nu mai miră pe nimeni de ce războiul dintre stăpânii animalelor şi vecinii lor pare fără sfârşit. Mai ales dacă necuvântătoarele sunt găzduite la bloc, unde riscul de a deranja mai multă lume este iminent. Deşi sunt conştienţi că traiul la comun presupune ca oamenii să se suporte reciproc şi „să nu fie mai catolici decât Papa”, mai mulţi cititori consideră că dacă nu există un minim respect, lupta dintre cele două tabere se va acutiza pe zi ce trece: „M-am mutat de câteva luni şi deja nu mai suport lătratul căţelilor a doi vecini. Dacă unul dintre ei îşi cere scuze şi promite că se străduieşte să-l dea cuiva, la curte, celălalt face urât, pe motiv că e chiriaş. Şi tot mie îmi cere să mă potolesc, pentru că şi el e deranjat de ţipetele copilului meu. Preşedintele de bloc a încercat o discuţie, dar s-a ajuns la ceartă şi nu se mai bagă… La alte asociaţii se plătesc taxe pe animal… din cauza asta, s-au mai împuţinat. Locatarii s-au săturat de rahaţii din faţa blocului, de prin spaţiul verde, că ies cu ele să-şi facă nevoile cu noaptea-n cap, dar nu curăţă, lasă acolo rahatul, la dospit…Sunt mulţi câini, avem şi pisici… ce mai modă! Putem să-i trecem la plată la gunoi, femeia de serviciu, să contribuie ca şi o persoană trecută la întreţinere? Poate îşi dau seama că locul animalelor nu e la bloc, spaţiu mic, mare chin!”. Alţi cititori nu înţeleg de ce nimeni nu-i amendează pe stăpânii câinilor obişnuiţi să-şi facă nevoile fiziologice pe domeniul public, în parcuri etc.

Soluţii ar fi

Dacă se doreşte ca asemenea conflicte, deloc puţine, să fie rezolvate civilizat, se poate recurge la iniţiativele pe care însăşi legislaţia privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari, dar şi reglementările de la nivelul Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari le permit exact în ideea ca traiul în preajma animalelor de companie să nu devină un calvar pentru nimeni. Aşa că, în loc de lamentări, se recomandă trecerea la fapte, cu condiţia ca toate deci-ziile luate de locatari să fie înregistrate în Registrul de procese-verbale al asociaţiei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Fond de cheltuieli administrative

Locatarii au mână liberă să stabilească, în adunarea generală, o sumă lunară pe care proprietarii şi chiriaşii care deţin animale s-o plătească pentru energia electrică necesară funcţionării suplimentare a liftului, pentru curăţenia suplimentară pe spaţiile comune. „Însă, în niciun caz un animal de companie nu poate fi trecut la întreţinere ca şi o persoană, întrucât legea prevede repartizarea acestor cheltuieli strict pe numărul de oameni!” – ne-a spus Georgeta Ariciuc, din partea Uniunii Asociaţiilor de Proprietari. De asemenea, proprietarii sau chiriaşii care, din cauza animalelor de casă, deranjează liniştea în programul stabilit, scutură covoare, pături de pe balcon, precum şi cei care ademenesc animale de stradă în spaţiile comune, ar putea plăti o sumă lunară, iar veniturile obţinute să constituie, parţial sau total, după cum doresc oamenii, fond de cheltuieli administrative.

Continuarea, in cugetliber.ro, Vineri, 6 iunie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply