INCREDIBIL! Fiscul ne jupoaie mai rău decât băncile !

0
630

Penalizările la întârzierile de plată pe care Fiscul le percepe, conform unei  legi intrate în vigoare în 14 octombrie, sunt mult mai mari decât dobânzile pe  care băncile ni le cer la creditele de nevoi personale.

Penalităţile de întârziere şi dobânzile datorate statului pentru datoriile  neplătite la timp, însumate, reprezintă aproximativ 22% din valoarea restanţei  într-un an,  semnificativ peste dobânda anuală efectivă (DAE) aferentă unui  credit de nevoi personale în lei ce pleacă de la 10,2% pe an.

Partea bună este că Fiscul nu percepe comision de risc şi rezervă minima  obligatorie, se spune într-o analiză România  Liberă.

Pentru cei care încearcă să uite de datoriile la stat, vestea proastă este că  statul nu uită să perceapă şi penalităţi de întârziere şi dobânzi pentru sumele  restante.

Raţionamentul? Penalitatea reprezintă o sancţiune în timp ce dobânda are  rolul să protejeze valoarea principalului neachitat la momentul indicat.

Cât de mari sunt costurile unui credit fiscal (citeşte neplata la timp a  obligaţiilor la stat)? Începând din iulie, potrivit avocatnet.ro, penalităţile  de întârziere sunt de 0,02% pe fiecare zi de întârziere, ceea ce ar reprezenta  cumulat 7,3% pe an.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Până în iulie, penalităţile se acordau însă în funcţie de perioada de  întârziere: 0% până la 30 de zile, 5% din obligaţia restantă între 31-90 de zile  de întârziere şi 15% după a 91-a zi. Vorbim deci de o uşurare a poverii pentru  datornicii de cursă lungă şi o penalizare suplimentară pentru uituci de la  jumătatea acestui an.

Dobânzile reprezintă la rândul lor 0,04% pentru fiecare zi de întârziere,  raportat la valoarea restanţei, ceea ce adunat înseamnă 14,6% pe an. Acum, dacă  tragem linie şi facem totalul ajungem la un cost de 21,9% pentru datoriile  neplătite la timp statului. Nu e deloc ieftin să te împrumuţi de la ANAF!.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET, Joi, 17 oct.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply