ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cadrul legal, cum votăm şi modul de atribuire a mandatelor

0
822

Alegerile parlamentare 2012 se vor desfăşura după acelaşi sistem electoral ca alegerile parlamentare din 2008, un sistem mixt, în care candidaturile şi votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporţional.

Cum şi unde votăm?

Cetăţenii români cu drept de vot îşi vor exercita dreptul printr-un vot secret. Participarea la vot se face prin liber consimţământ, doar prin prezentarea actului de identitate (cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate).

Orice metodă de influenţare sau exercitare a unei presiuni asupra alegătorilor pentru a determina participarea sau absenţa de la vot, precum şi exprimarea votului într-o anumită direcţie sunt strict interzise şi pedepsite prin lege.

Nu au drept la vot persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale prin hotărâre judecătorească definitivă, persoanele puse sub interdicţie, debilii sau alienaţii mintal.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Alegătorii pot vota doar în colegiul în care îşi au domiciliul şi numai cu cartea de identitate. Cei care fac dovada, pe baza actului de identitate, că domiciliază în zona arondată secţiei de votare la care s-au prezentat şi au fost omişi de pe listele electorale permanente, vor fi înscrişi pe lista electorală suplimentară de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

Citiţi articolul integral pe antena3.ro, 4 dec.2012.

Foto: Mediafax.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply