BEC Decizie în premieră pentru judeţul Constanţa Alegerile locale de la Mangalia se reiau pe 24 iunie

0
572

farmec.ro
carturesti.ro%20

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ: „Alegerile pentru Primărie şi Consiliul Local la Mangalia se vor reorganiza din cauza numeroaselor nereguli sesizate de partidele politice, printre acestea enumerându-se prelungirea votării după ora 21.00 şi întocmirea eronată a unor procese verbale.”

DECIZIE

Răsturnare de situaţie la Mangalia, unde electoratul va fi rechemat la urne pentru a alege, din nou, pe 24 iunie, primarul şi Consiliul Local. Acest lucru este posibil deoarece Biroul Electoral Central (BEC) a acceptat solicitările de reorganizare a alegerilor locale la Mangalia, venite din partea PSD, PNL, PC şi a candidatului independent Cristian Radu, care au reclamat sute de nereguli la secţiile de votare. Anunţul reorganizării alegerilor la Mangalia a fost făcut de purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, care a spus că alegerile pentru Primărie şi Consiliul Local la Mangalia se vor reorganiza din cauza numeroaselor nereguli sesizate de partidele politice.

„Dovezile depuse la dosar au fost dintre cele mai variate, toate duceau către ideea afectării rezultatului final, a alocării mandatului de primar sau de consilier local în respectivele localităţi: de la prelungirea votării peste ora 21.00, până la întocmirea greşită a unor procese verbale”, a precizat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

VOTARE PRELUNGITĂ, FĂRĂ APROBARE

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Una dintre solicitările de anulare a scrutinului din 10 iunie şi repetare a alegerilor a venit din partea Organizaţiei Municipale a PSD Mangalia. „Contestăm scrutinul electoral Mangalia întrucât votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor. Astfel, potrivit legii, votarea încetează la orele 21:00, nefiind permisă votarea după această oră. În realitate, în multe dintre secţiile de votare de la Mangalia, votarea a continuat mult după orele 21:00, până în jurul orelor 22:00 – 22:30.

În această situaţie, apreciem că prin prelungirea timpului de votare peste ora 21:00, rezultatul alegerilor a fost fraudat şi este de natură a modifica atribuirea mandatelor”, se arată în plângerea PSD Mangalia. Totodată, documentul sublinia că Biroul Electoral Judeţean de Circumscripţie (BEJC) Constanţa a dispus că pot să voteze după ora 21.00 doar cei care se află în secţia de votare. Numai că, spun social democraţii, preşedinţii a şapte – opt secţii de votare au considerat că trebuie să voteze şi cei care se află în preajma secţiei. Acelaşi lucru l-a semnalat şi candidatul independent Cristian Radu, care a spus că în şapte secţii din Mangalia votarea a continuat mult după ora 21.00, iar cei care au votat au fost „aleşi” din rândul electoratului.

VOTANŢI DOAR ÎN ACTE

Pe de altă parte, PSD Mangalia a mai sesizat şi faptul că, în ziua votului, în mai multe secţii de votare din Mangalia, au fost surprinse persoane care fotografiau buletinul de vot. „Un alt motiv al prezentei contestaţii îl constituie faptul că mai mulţi alegători care nu s-au aflat în localitatea Mangalia în data de 10 iunie au fost declaraţi ca votanţi, situaţie în care alegerile au fost fraudate (cazul dnei Ciobanu Ana, domiciliată în Mangalia, str. Pictor Tonitza, bl. C4, sc. B, ap. 31, care a fost declarată ca votant la secţia de votare nr. 19, în condiţiile în care aceasta este plecată în Anglia). De asemenea, un alt motiv îl constituie cazurile de oferire de bani alegătorilor în ziua votului, în acest sens PSD – Organizaţia Mangalia formulând mai multe sesizări către Poliţia Mangalia”, se mai arată în contestaţia PSD.

ACŢIUNE NORMALĂ

Faţă de această situaţie, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat: „Am aflat despre decizia BEC de reluare a alegerilor la Mangalia. Ne vom conforma. Vom intra în campanie şi, pe 24 iunie, vom merge din nou la alegeri. Acolo au fost semnalate multe fraude. Au venit cu procesele verbale pline de greşeli, s-au semnalat numeroase cazuri de vot multiplu, cazuri de buletine false. Cred că decizia BEC este justificată”.

La rândul său, locţiitorul preşedintelui BEJC, Adrian Oprea, a confirmat faptul că scrutinul va fi reluat pentru Mangalia. „Vom comunica, în timp util, informaţiile suplimentare despre acest caz. Singurul care ia decizia reluării alegerilor este BEC. Data la care se vor organiza alegerile la Mangalia este 24 iunie. Pentru Mangalia au fost depuse la BEJ solicitări de reluare a alegerilor, care au fost direcţionate către BEC”, a spus Oprea.

Tatian IORGA, telegrafonline, Joi, 14 Iunie 2012

 Vezi galeria de imagini a acestui articol


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply