Happy-end pentru Tusac: Instanţa închide azi procesul pentru referendumul de la Mangalia

0
787

farmec.ro
carturesti.ro%20

Alba-neagră cu referendumul de la Mangalia. După ce prefectul a anunţat că a atacat în instanţă hotărârile Consiliului Local Mangalia prin care se reglementa organizarea referendumului la Mangalia pentru rezilierea contractului cu societatea de termoficare din localitate, în aceeaşi zi cu alegerile locale, acelaşi reprezentant al Guvernului în teritoriu anunţa că a depus cerere în instanţă de renunţare la judecată. Chiar şi aşa, referendumul ar fi riscat să depăşească termenul stabilit iniţial, întrucât prima înfăţişare în proces a fost fixată pe data de 22 iunie, iar, potrivit procedurii în vigoare, abia atunci instanţa ar fi urmat să ia act de cererea de renunţare la judecată. Din fericire însă pentru planurile primarului din Mangalia, Claudiu Mihail Tusac, instanţa Tribunalului Constanţa a acceptat solicitarea de preschimbare a termenului de judecată, astfel încât judecătorii să poată lua act mai repede de cererea prefectului de renunţare la proces.

În acest sens, mult discutatul şi mai mult sau mai puţin răzgânditul litigiu pentru referendumul de la Mangalia urmează să fie deschis şi, totodată, închis la loc astăzi, la Tribunalul Constanţa, la completul CA8 al instanţei. Povestea referendumului organizat la Mangalia în aceeaşi zi cu alegerile locale a început la sfârşitul lunii aprilie, când primarul şi consilierii locali din Mangalia au votat desfăşurarea acestuia la data de 10 iunie. Mai exact, potrivit hotărârii de consiliu local, cetăţenii din Mangalia erau chemaţi să se pronunţe asupra rezilierii contractului dintre municipalitate şi societatea Callatis Therm SA, firma responsabilă cu distribuirea agentului termic în Mangalia. HCL-ul cu pricina avea numărul 39, actul fiind adoptat în şedinţa Consiliului Local Municipal Mangalia din data de 27 aprilie 2012.

În urmă cu circa două săptămâni, în vremea când funcţia de prefect al judeţului Constanţa era asigurată de subprefectul Aidun Curt-Mola, instituţia prefectului a solicitat Primăriei Mangalia, spre examinare, o parte din documentaţia pentru referendum. La momentul respectiv, surse avizate dădeau ca sigură amânarea procedurii, dat fiind că etapele organizării referendumului ar fi fost decalate.

Referendum suspendat de drept

Ulterior, noul prefect numit al Constanţei, Bogdan Huţucă, a atacat în instanţă, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa, hotărârile Consiliului Local Mangalia prin care se decidea organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile locale, respectiv 10 iunie. Dosarul a fost înregistrat în cursul săptămânii trecute, sub numărul 5759/118/2012, având stabilit ca prim termen de judecată data de 22 iunie.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Chiar şi aşa, potrivit Constituţiei României, referendumul nu s-ar mai fi ţinut oricum la data stabilită iniţial, dat fiind că orice act al consiliului local sau al consiliului judeţean atacat de prefect în instanţă este suspendat de drept. Ulterior, proaspătul prefect s-a răzgândit şi a anunţat că renunţă la judecată. Ceea ce nu l-ar fi încălzit oricum pe primarul din Mangalia, dat fiind că instanţa urma să constate abia la primul termen de judecată stabilit, respectiv 22 iunie, că s-a renunţat la proces. Timp în care referendumul ar fi fost în continuare suspendat. Aşa încât părţile s-au adresat instanţei de judecată, solicitând preschimbarea primului termen.

Vineri, solicitarea a fost admisă de judecători, astfel că, cel mai probabil, instanţa urmează să ia act astăzi de solicitarea prefectului Constanţei de a renunţa la procesul cu primarul Tusac. Ceea ce ar însemna, teoretic, că povestea referendumului de la Mangalia are happy-end, cel puţin pentru edilul din localitate, iar procedura ar urma să se desfăşoare potrivit calendarului stabilit iniţial. Asta dacă nu cumva, fireşte, prefectul se va răzgândi din nou.

Cecilia Zarea, Ziua de Constanta, marti, 22 mai 2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply