„Pe drumul dorului și al destinului”, un roman scris de Dora Alina Romanescu, te ţine cu sufletul la gură

0
355
Despre romanul „Pe drumul dorului și al destinului”:
„Şi în povestirile de faţă, ca şi în romanele sale, scriitoarea Dora Alina Romanescu are sufletul împărţit între două toposuri. Pe de o parte, cel al localităţii Rebra, de la poalele Munţilor Rodnei, din Transilvania, unde s-a născut şi a copilărit. Iar pe de cealaltă parte, cel al spaţiului citadin din coasta mării, de la Mangalia, din Dobrogea, unde s-a realizat profesional. Eroii cărţii sunt oameni din ambele regiuni, oameni adevăraţi – copii, elevi, studenţi, tineri ori maturi. Ei trăiesc intens întâmplări dramatice din familie, uneori năprasnice. Viaţa, faptele, iubirea, visurile, speranţele lor intră în incidenţă cu miracolul, misterul, magia”. (Ovidiu DUNĂREANU).
***
„Avem între copertele acestei cărți un ciclu de povestiri care scot în relief profilul unei prozatoare moderne, cu un verb dinamic, expresiv, antrenant, cu mare forţă de seducţie. Povestirile sunt încărcate de dramatism şi sunt inspirate din cazuri reale. Autoarea are în vedere, în construcţia prozelor sale, toate elementele necesare unei naraţiuni: limbaj adecvat cadrului rural, tradiţie şi adevăr istoric, umor şi reflecţie filozofică şi analitică. La toate acestea se adaugă o dimensiune spirituală existentă în toate scrierile autoarei. Secvenţe aproape cinematografice din viaţa personajelor alcătuiesc un mozaic interesant de situaţii şi destine ale unor contemporani, dar care oglindesc şi se reflectă în realitatea vieţii de azi. Deosebit de meticuloasă, autoarea nu uită niciun amănunt în descrierile sale, iar dialogurile sunt vii, fireşti, dinamice, împletite cu vocea auctorială care explică totul. Dora Alina Romanescu dovedeşte o adâncă ştiinţă a cunoaşterii sufletului omenesc, o fină psihologie care îi permite să intre în intimitatea personajelor şi să ţeasă o infinitate de stări în eroii ei. Toate aceste relatări sunt experienţe de viaţă, cu bune şi cu rele, din care autoarea extrage învăţăminte pe care ni le oferă cu generozitate. Aceste proze sunt blazonul lăuntric al autoarei. Ele îi întregesc portretul spiritual şi dau personalităţii sale o aură specială. Prozele Dorei Alina Romanescu au meritul incontestabil că te ţin cu sufletul la gură. Sunt veridice şi nu se poate să nu te emoţionezi, aflându-le”. (Cezarina ADAMESCU).
***
Fragment din romanul „Pe drumul dorului și al destinului”:
«În ultima vreme, ochii mamei sunt îndreptați spre Cer, în timp ce buzele i se mișcă încet, ritmic. Se roagă… Zi de zi, clipă de clipă, se roagă pentru fiul său și speră ca ruga să-i fie auzită. Lacrimi mari îi izvorăsc din ochii-i triști și-i mângâie obrajii ofiliți de griji și vreme.
„Doamne! Aș vrea să vorbesc din nou cu Tine… Deși mă tem că ai să te superi pe mine că te tot bat la cap cu necazul și jelitul meu… Iartă-mă, Te rog, dar doar Ție pot să mă plâng, înspre Tine am curaj să-mi întind mâinile, în fața Ta pot să-mi las sufletul să-mi suspine în voie… Mă rog pentru fiul meu, Doamne, pe care îl prețuiesc ca pe ochii din cap, care este darul cel mai de preț, după viață, ce l-am primit de la Tine. L-ai înzestrat cu tot ce putea să viseze o mamă: frumusețea chipului și a sufletului, înțelepciune, iubire și mai ales cu mult har. Tu știi că nu am fost bogați, dar prin fiul nostru ne-ai dăruit o comoară. Ne-am zbătut mult să-l ajutăm, să-l pornim pe drumul care îi aduce acum atâta faimă și glorie. Și el a muncit, zi de zi, clipă de clipă, s-a luptat cu neajunsurile, cu umilințele, a strâns din pumni, și-a șters lacrimile pe furiș, ca să nu-l vadă nimeni necăjit. S-a făcut iubit de oameni prin forța talentului său, prin dăruirea de sine, uneori până la sacrificiu, și-a câștigat succesul și iubirea publicului prin glasul său, în care Tu ai picurat stropi de dumnezeire, care-l fac să aibă o aură specială… I-ai pus în voce triluri măiestre, doar de Tine cunoscute. În drumul lui spre desăvârșire nu a supărat, nu a râs, nu a ponegrit, nu a hulit, nu a înjurat pe nimeni. Dimpotrivă… Oricine i-a bătut la ușă, cerându-i ajutor, i l-a dat, cine a plâns pe umărul lui, el l-a susținut și i-a șters lacrimile, dacă au fost căzuți la pământ, le-a întins mâna și i-a ajutat să se ridice… A dăruit iubire și drept răsplată a primit ură, batjocură, râsete zeflemitoare, cuvinte grele, urâte, fără noimă, îl persiflează fără motiv, vor să-l nimicească, să-l trântească la pământ, să-l facă să locuiască în întuneric, să-i tulbure inima.” Pentru o clipă, femeia s-a oprit din jelit. Plângând în hohote, continua să privească cu disperare spre cer…
Era atât de copleșită de durerea sa, că atunci când o voce blândă, caldă, ușor dojenitoare i s-a adresat: „Ce vrei, femeie?”, a tresărit speriată. (…) „Gata! Încetează cu tânguielile! Fiul tău este puternic, învățat, înțelept, știe să-mi facă voia, iar Duhul Meu îl călăuzește pe calea cea dreaptă. Cât privesc oamenii cu limba mincinoasă, nenorocirile pe care le merită îi vor paște la momentul potrivit. Acum au limba otrăvită, se cred invincibili, dar își vor găsi pierzania după faptele lor. Iubește-ți fiul, femeie! Îndeamnă-l să-mi facă în continuare voia Mea, așa cum o face din copilărie. Cu cât dușmanii îl vorbesc de rău, vor să-i distrugă viața, cu atât îl iubesc Eu mai mult… Șterge-ți lacrimile, mamă! Eu sunt scăparea fiului tău, iubirea, nădejdea, izbăvirea, dreptatea ta și a lui. Eu am să vă scot sufletul din necaz, am să-i nimicesc pe vrăjmașii fiului tău, pentru că amândoi sunteți robii Mei”.»
MN: Articolele cu și despre scriitoarea Dora Alina Romanescu, publicate cu mare drag pe Mangalia News sunt AICI și vă invităm să le (re)descoperiți, iar cine dorește să aibă în biblioteca sa romanele cu autograf, din ediția de colecție a prozatoarei Dora Alina Romanescu, se poate adresa în privat autoarei, la telefonul 0742 223 759


#MangaliaNews, 03.06.2024.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply