Cornel Udrea, despre proiectul de transfer cultural din fonotecile Studiourilor teritoriale de radio spre școli și biblioteci și despre cei 12 ani de atunci, trecuți și petrecuți…

0
287
În 2012, mi s-a dat de înțeles că nu prea mai am ce căuta în Radio Cluj, ca pensionar și fost consilier al fostului Director Florin Zaharescu, fiindcă mîncam din fondul de salarii al angajaților, pe degeaba și am fost făcut de rușine în Piața Mare, dezvăluindu-se enormul meu cîștig de consilier: 6381 de lei pe 2011, adică vreo 521 de lei / lună. Astăzi, un manager de studiou teritorial de radio are pe statul de plată, în jur de 25.900 de lei brut, lunar, fără sporuri, premii etc.
Spășit, rușinat, dar bucuros că n-am ajuns în gheara fiscului, am luat-o din loc și m-am întors numai în 2024, acordând un interviu după 12 ani și construind o carte aniversară și un spectacol Acusticon, dedicate celor 70 de ani de Radio Cluj. Maurul și-a făcut datoria…
În toți acești ani trecuți și petrecuți, niciodată tinerii conducători ai Instituției nu ne-au transmis de ziua aniversară, de naștere, de sărbători, o urare, fie ea și de complezență. Treacă de la noi, farmacia să funcționeze non-stop!
Aveam atunci, în 2012, pregătit un proiect de transfer cultural a unei părți din fonoteca Studioului, spre liceele umaniste, cu prioritate, realizat pe suport electronic (CD-uri) și care să conțină:
a) vocile lui Blaga, Goga, Agârbiceanu, Rebreanu, pînă la zi;
b) interviuri cu personalități culturale transilvane, universitare, din domeniul teatrului, a operei – cu ilustrații.
Ideea de bază se referea la studierea culturii transilvane, prin exemplificări. La fel ar fi procedat, cei de la Radio Iași, asupra Moldovei, Radio Craiova și Oltenia, Radio Timișoara Banatul, Radio Reșița, Radio Constanța, pe areal de emisie.
Iată, că la spectacol, Florin Brușten, secretarul general al SRR și directorul studiourilor teritoriale, propunea un asemenea transfer spre bibliotecile județene!
Asta după ce am spus, cu anume năduf, ce valori inestimabile zac sub piciorele noastre, în fonotecă.
Despre această intenție de dotare a școlilor cu instrumente culturale deosebite, făcusem vorbire, într-una din ultimele Radioduminici, în 2011 și vroiam să propun proiectul și să îmi dedic parte de timp, realizării sale. Era ceva deosebit și rămîne deosebit: fiecare studiou teritorial să acopere geografia arondată și astfel, teoretic, toate școlile umanioare și nu numai, din țară, să beneficieze de valorile fonotecilor.
Noapte bună! Paternitatea lui, însă, mi-o revendic.
PS: Reacția mă bucură enorm și mă motivează. Nu ar fi frumos, dar în primul rînd util și productiv, atunci cînd se predă Blaga, să îl auzi citind din creația sa, pe Blaga?


Mangalia News, 25.03.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply