Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea – galerie FOTO

0
441
Masleniţa este sărbătoarea în cadrul căreia, rușii lipoveni celebrează Soarele și venirea primăverii. Denumită și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă, Maslenița are loc în ultima săptămână înaintea intrării în Postul Paştelui. Fiind o sărbătoare emblematică pentru rușii lipoveni, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Constanța a organizat vineri, 15 martie 2024, o petrecere, pentru promovarea cântecelor, dansurilor și tradițiilor specifice de Maslenița.

Maslenița, evenimentul care îi strânge laolaltă pe rușii lipoveni din Constanța.

Îmbrăcate în superbele costume tradiționale, colorate și strălucitoare, fetele și femeile din Ansamblul Galuboe More au prezentat dansurile și cântecele învățate de la părinți și bunici, în cadrul petrecerii pe care Comunitatea Rușilor Lipoveni din Constanța a organizat-o cu ocazia sărbătorii de Maslenița.

„Mai este numită și Săptămâna Brânzei și, potrivit tradiției, se desfășoară timp de 7 zile, de luni până duminică. În ultima zi a Masleniței, duminica, deja nu mai facem petreceri, pentru că este Ziua Iertării, în care mergem la părinți, la prieteni și ne cerem iertare pentru a putea intra curați în Postul Mare.

În cadrul acestei petreceri, Ansamblul Galuboe More ne prezintă o mică parte din tradițiile sărbătorii de Maslenița. Deși la țară se merge pe stradă și se cântă, aici, fiind oraș, este mai greu, însă, sper ca într-o zi o să organizăm și noi această sărbătoare pe străzile Constanței.

Maslenița este sărbătoarea în care încercăm să alungăm iarna și întâmpinăm primăvara, dar marhează și intrarea în Postul Mare, astfel că are mai multe semnificații. Practic, de aceea se numește Săptămâna Brânzei, pentru că în cele 7 zile nu se mai mănâncă deloc carne, ci doar produse lactate și ouă”. (…)

Continuarea, pe discoverdobrogea.ro
Mangalia News – Citiți și: Comunitatea lipovenilor din 2 Mai a sărbătorit Maslenița, marcând astfel începutul postului Paștelui și venirea primăverii (galerie FOTO)


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply