Dr. Victor Climescu, primarul comunei Carmen Sylva | Istoria Dobrogei, serial semnat de Aurelia Lăpușan

0
383
Stațiunea din jurul lacului sărat, creată de fondatorul său cu numele Techirghiol Movilă, în anul 1899, a avut soarta mai tuturor localităților dobrogene. S-a unit și apoi s-a desprins din configurația administrativă ori de câte ori un primar cu idei autocrate a solicitat și i s-a aprobat.
Astfel, la 1 ianuarie 1928, Carmen Sylva, parte din Techirghiol-Movilă, capătă statutul de staţiune balneară şi are dreptul să se organizeze după regulamentul comunelor. După Grigore Cristu, primarul care a stat doar câteva zile la cârma primăriei și îşi dă demisia, este delegat cu girarea afacerilor comunale dr. Victor Climescu. Avea doar 33 de ani. Era director al Sanatoriului pentru combaterea tuberculozei la copii. Revine pe scaunul primului edil în anii de război și rămâne până în anul 1945.
Dr. Victor Climescu începuse să lucreze în 1921 la Eforia Spitalelor Civile Bucureşti, iar în 1925 este numit director la Carmen Sylva, unde va rămâne să conducă destinele sanatoriului patru decenii încheiate. Sanatoriul fusese construit în 1909, provizoriu, cu instalații de băi calde, aplicații de cataplasme și helioterapie.
Face demersuri oficiale și, în 1930, preia de la Ministerul Agriculturii şi Domeniilor terenul pe care se afla construit sanatoriul din Carmen Sylva, inclusiv plaja.
Anul următor, ministrul Ioaniţescu vizitează Sanatoriul CTC, condus de dr. Victor Climescu. În fiecare an, aici se tratau circa 1.500 de meseriaşi, asiguraţii Casei Centrale. Dincolo de binefacerile curei, de dotarea modernă, confort etc., sanatoriul avea o bibliotecă de 750 volume şi un teren de sport. Se pare că primul mandat al doctorului a durat puțin.
Mai târziu, prin decizie guvernamentală publicată în Monitorul oficial din februarie 1941, „la cârma orașului nereședință Carmen-Sylva, stațiune balneară din județul Constanța, este numit d-l dr. Victor Climescu, ca primar, în locul d-lui Dumitru Panait, iar d-l Ion Magda, ca ajutor de primar, în locul d-lui Gh. Buzutică, demisionat”.[1]. (…)
Continuarea, în ziuaconstanta.ro


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply