Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei – un nou episod din serialul „Istoria Dobrogei”, autor Aurelia Lăpușan

0
313
Puțini își mai pot aminti astăzi despre personalitatea celui care a semnat Constantin Gheorghe Dimitriu Codru. Un nume lung și destul de original. S-a născut în localitatea Brăneşti din judeţul Dorohoi şi, în amintirea codrilor din jurul satului natal, şi-a pus încă un element identitar la nume. Părinți i-au fost Dimitriu Gheorghe, agricultor  și Maria – casnică.
A urmat cursurile  Liceului  „Național” din Iași. Apoi, între 1900 – 1905 a fost  actor al Teatrului Național Iași. S-a mutat în București și până în 1910 a jucat pe scena Teatrului de Operetă.
A preferat să plece din capitală, alegând Constanța, unde a devenit funcționar public la Primăria orașului, dar păstrându-și calitatea de actor, apoi, în preajma primului război mondial, a fost numit ajutor de Subprefect la Primăria Medgidia. Revine la Constanța în 1916 și până în 1935 rămâne înscris în nomenclatorul funcționarilor publici ai Prefecturii. Își completează activitatea administrativă cu cea de actor, poet, regizor, publicist.
Înrolat pe front, face parte din echipa de teatru a Armatei a ll-a, de la înfiinţarea acesteia şi până la demobilizarea din anul 1918, însufleţind soldaţii pe scene improvizate, oferindu-le, sub tirul bombardamentelor duşmane, momente de cultură şi divertisment.
Funcţionar conştiincios fusese promovat în anii pregătitori intrării României în primul război mondial ca ajutor de suprefect la Primăria Medgidia prin Înalt decret regal, pentru ca, reîntors de pe front, să rămână statornic şef de birou la Prefectura Constanţa.
Director al expoziției semicentenarului Dobrogei (…)

Continuarea, în ziuaconstanta.ro / Istoria Dobrogei.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply