Cum să cucerești o fata morgana (sondaj de opinie printre „bărbații fatali” ai Constanței). Autor: Ion Tița-Călin

0
430
Fata morgana este un fenomen optic care apare mai ales în deșert sau pe mare. Acest tip de miraj se datorează straturilor de aer cu temperaturi și densități diferite, care se comportă ca lentilele ce reflectă razele soarelui, pe rând, astfel încât, în final, se obține o imagine răsturnată, mai mult sau mai puțin clară, a obiectelor depărtate, situate la orizont sau dincolo de acesta. Căldurile tropicale din aceste zile m-au dus cu gândul la amintitul fenomen optic. Drept urmare, mi-am propus să aflu cum s-ar comporta bărbații Constanței dacă ar trebui să dea piept cu mirajul.
Și pentru că în sezonul estival dorim să aveți zâmbetul pe buze, ne-am permis o mică glumă, formulând o întrebare capcană: „Sunteți un bărbat frumos, plin de vigoare, cu vino-ncoa. Femeile vă plac și dumneavoastră le plăceți. În aceste zile, fata morgana este prezentă pe litoral. Dacă v-ați întâlni cu ea, cum ați proceda?” Iată răspunsurile:

Fata morgana se uită la ăia cu parai!

– Nicolae Badea, 40 de ani, cizmar: „Cum să procedez? Ca orișicare.” „Deci, cum ați lua-o, cum ați acționa?” „Ca omul, ca un cavaler. În mai multe stiluri. Aș invita-o peste tot. La o plimbare, la o cafea, acasă. Păi, da!”
– Ion Savu, 38 de ani, bucătar: „Fata morgana nu-i un miraj?”
– Constantin Moisoiu, 49 de ani, șofer: „Ea nu se uită la un șofer, în primul rând. Fata morgana se uită la persoana care e mai cu funcții, mai cu parai. Noi, de unde?” „Dar dacă, totuși, s-ar uita la dumneavoastră?” „V-am spus că nu se uită.” „Dar dacă v-ar face o invitație?” „Dacă îmi face invitație, trebuie să am bani. Și cu ce am eu…”.
– Ismail Caiali, 43 de ani, căpitan de cursă lungă: „M-aș purta elegant, așa cum se procedează cu o femeie frumoasă, elegantă. I-aș face curte, i-aș spune vorbe frumoase.” „Apoi?” „E vorba de fata morgana, ce poate să mai fie apoi? Doar să o invit de Ziua Marinei și să o poftesc la locul său, în mare”.
– Constantin Camburu, 45 de ani, maistru militar: „Nu prea am timp de așa ceva. La vârsta asta e scumpe aventurile astea amoroase. N-am timp. E exclus așa ceva la mine. Nici programul nu-mi permite. N-am timp de fata morgana”.
– Vladimir Bilinski, 43 de ani, electrician: „Fata morgana este o iluzie optică.”
– Cristinel Ciubotă, 23 de ani, silvicultor: „Aș face plajă cu ea. Apoi, la o cofetărie undeva, la o discotecă.” „Ați avea curaj să o luați mai aproape?” „De ce nu?” „Cum feți continua după cofetărie?” „Depinde de situație”.

Cu fata morgana voi avea o prietenie platonică!

– Niculae Dinu, 40 de ani, balerin: „M-aș purta cu ea normal. Ca orice bărbat din Constanța. Am avea o prietenie platonică. Atât. Având în vedere că sunt căsătorit, cu familie, cu copii…” „Nu v-ați permite o aventură cu ea?” „Nu!”
– Mihai Răzvan Ursu, 16 ani, elev în clasa a IX-a: „Mai întâi aș privi-o; apoi, aș vorbi cu ea, aș invita-o la plimbare și cam atâta.” „Sărutări, îmbrățișări?” „Poate doar un mic sărut, deoarece este la început, adică… sunt mai timid.”
– Gabi Doboșeriu, 21 de ani, electrician: „Sunt prea timid, Nu pot să dau relații.”
– Mihai Cucolaș, 62 de ani, economist-pensionar: „Ha, ha! Păi, ne ducem să cutreierăm nisipurile Saharei, ca să ne apară în față?”
– Dorin Munteanu, 36 de ani, inginer: „Nu poate fi întâlnită decât în deșert.”
– Iulian Pustea, 26 de ani, pompier: „Depinde de situație. Poate o invit la o cafea, poate nu mă acceptă. ” „Să presupunem că vă acceptă.” „Poate legăm o prietenie mai lungă, de o viață. Nu sunt însurat încă. De ce să nu ne căsătorim, dacă ne potrivim? Trebuie să ne potrivim la sex, la caracter. Înțelegere să fie!”
– Aurel Văduva, 17 ani, fără ocupație: „Cine-i asta? Nici nu știu cum să încep cu ea. N-o cunosc.” „Faceți cunoștință!” „Nu mă pricep”.
– Nicolae Stanciu, 46 de ani, conducător auto: „Fata morgana este jumătate pește, jumătate femeie. Prima dată aș încerca să fac cunoștință cu ea. Dacă ea nu poate să vorbească, nu voi putea conversa cu ea.” „Nu-i jumătate pește.” „Atunci aș încerca să o întreb care-i traiul pe la dânsa, că la noi, aicea, cam lasă de dorit. Apoi, aș invita-o la o cafea. Deocamdată.” „Dacă cedează și consideră că vă potriviți?” „Atunci ar fi altceva, am merge la mine acasă, că vorba aia, nu stau cu nimeni, decât cu nepoțica, și – deh! – ne-am iubi și noi”.
– Laurențiu Cimpu, 54 de ani, tehnician: „Nu cred în fata morgana!”
– Marian Stancu, 31 de ani, student la drept: „Fata morgana? Asta-i miraj pe față! Nu mi-aș permite. Sunt căsătorit, am copil. Bine… N-aș da înapoi. Modern life, cum se spune.” „Imaginați-vă întâlnirea cu ea!” „Nu merge în vorbe. Faptic. Oricum, nu m-aș gândi, din prima, la sex. Aia, mai târziu”.
– Florin Niță, 26 de ani, sergent major de poliție: „N-aș alerga după ea”. „Dacă vă întâlniți cu ea, în familie?” „Nu-mi pace să fac avamsuri nimănui, nici măcar femeilor, colegelor. Nu sunt tipul de om care să facă avansuri. Și fata asta morgana nu există, după câte știu. E ceva ireal, un fel de halucinație”.
– Dumitru Țupu, 46 de ani, ceasornicar: „Nu s-ar uita ea la mine”. Dar dacă, totuși?” „Atunci aș face ca orice bărbat. I-aș vorbi frumos, aș invita-o la o cafea, la un suc, la un film și așa mai departe”. „Și, mai apoi?” „Mă rog, trecem la dragoste, facem orice. Cine n-ar vrea o fată frumoasă?”
Cu fata morgana m-aș căsători!
– Ovidiu Hârsescu, 21 de ani, student: „O întreb de ce mi s-a arătat și, apoi, oricum o să dispară, căci doar e fata morgana”.
– Ismail Taip, 37 de ani, fără ocupație: „O invit la o cafea, la o cofetărie, la o prăjitură, discutăm și, dacă este de acord, mergem la o discotecă, dansăm. Apoi, dacă e de acord, mergem undeva, să ne ceva. E altceva, bineînțeles, normal. Atât. Asta-i regula. Nu-mi fă poză că sunt căsătorit și nu vreau să mă vadă Poliția la ziar”.
– Florea Izotof, 32 de ani, dulgher: „Dacă aș cunoaște-o, aș invita-o la o cafea. Altceva ce pot să spun?”
– Mariuț Vicențiu, 29 de ani, instalator: „Iau legătura cu ea, intru în discuție, o invit la o cafea, la un suc, dacă-i place șprițul – la un șpriț, la un film. Și apoi, văd eu ce-oi face, dragoste mama dracului, ce-oi reuși.” „V-ați căsători cu ea?” „De ce nu? Nu sunt căsătorit. Am fost și m-am despărțit. Sunt foarte îndrăzneț; nu mi-ar fi rușine cu ea”.
– Vasile, Valerian Sima, 27 de ani, mecanic agricol: „I-aș acorda cele mai frumoase cuvinte. S-ar putea să fiu foarte timid. Mă rog, sărut mâna sau ceva frumos așa. Apoi, o invitație la o cafea, o prăjitură, la o… mă rog, un buchet de flori. Dacă acceptă, aș merge cu ea la un hotel, ca orice bărbat.” Apoi, ați renunța la ea?” „Nu, aș continua legătura. Poate prin corespondență.” „Sunteți căsătorit?” „Da”.
– Victor Tescu, 58 de ani, radiotelegrafist: „Dacă aș întâlni-o, aș fi curios de realitate: există sau nu?”
– Gheorghe Rusu, 36 de ani, electrician: „Acum nu mai pot să mă ocup de așa ceva. Când ești mai tânăr e altfel. Oricum, încerc s-o cunosc. O invit undeva, la plajă, la un film. După discuțiile care se abordează pot să-mi dau seama, să trag o concluzie.” „Dacă cedează?” „Păi, în momentul de față aș renunța… Am familie. Nu m-aș arunca, așa…, care n-o cunosc, într-o aventură.” „Ați început să o cunoașteți.” „Să-mi înșel soția? Nu concep așa ceva. Nu vreau să-mi înșel tovarășa și mai sunt și bolile”.

Cu fata morgana, trebuie să ai prezervativul la tine!

– Tase Grigore, 40 de ani, șofer: „Nu mă interesează!”
– Alexandru Sandu, 20 de ani, șofer: „Sunt ieșit din tura de noapte și nu prea pot să mă realizez. În primul rând, nici n-o cunosc”.
– Tudor Constantin, 19 ani, tractorist: „Aș invita-o la dans, dacă aș întâlni-o la o discotecă. Apoi, aș conduce-o acasă. I-aș spune: dacă am putea să ne mai întâlnim, așa.” „După a câta întâlnire ai săruta-o?” „Nu știu. Sunt foarte timid”.
– Florin Vasiliu, 20 de ani, student: „Nu m-aș speria ca de o stafie. Aș invita-o la un restaurant, să discutăm despre originea ei, de propria-i persoană. Nu aș avansa”.
– Florin Obaciu, 27 de ani, șofer: „Ne-am cunoaște, ne-am distra și restul s-ar lega de la sine. Aș merge la discotecă, apoi, poate la mine acasă”. „Nu v-a fi teamă de SIDA?” „Asta-i în primul rând. Trebuie să port prezervativul la mine. Este regula numărul unu”.

Eu am văzut fata morgana!

– Constantin Săndulescu, 57 de ani, navigator-pensionar: Am avut acest fenomen în fața ochilor. Ne apropiam de Beirut; mai aveam patru ore de navigație. Era dimineață, aerul fierbinte. Patru ore de navigație înseamnă cam o sută de kilometri – 50 de mile marine, aproximativ. Văzusem Beirutul de vreo 20 de ori. Și, atunci, prin straturile de aer fierbinți, a apărut imaginea reală a orașului, pe care, în mod normal, nu aveam cum să o văd de la 100 de kilometri distanță. Era o halucinație”.
x x x
Sondajul de opinie ne-a permis să tragem câteva concluzii:
– Bărbații fatali ai Constanței sunt într-atât de virili, încât sunt gata să facă dragoste și cu fenomenele optice.
– Calea spre „inima” și „trupul” fenomenului optic pornește de la vorba dulce, trece prin cofetărie, discotecă, restaurant și ajunge la hotel (sau în garsonieră). O astfel de călătorie costă întotdeauna. Cei săraci rămân acasă.
– Constănțenii și-au însușit atât de bine lecțiile despre SIDA, încât au atins culmea autoprotecției: folosesc prezervativul, chiar și cu fata morgana!
Ion TIȚA-CĂLIN.
(Sondaj umoristic publicat în ediția din data de 17 august 1994 a cotidianului „Cuget Liber”).

Mangalia News, 27.02.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply