Dr. Horia Slobozeanu, proprietarul primului Muzeu Arheologic din țară | Aurelia Lăpușan, episodul 2 din serialul „Istoria Dobrogei”

0
457
Impresionat de tezaurul arheologic al Dobrogei, dr. Horia Slobozeanu a pus la intrarea în casa sa din Eforie Sud cuvintele: „Rar se mai poate întâlni un colț de pământ care, pe o întindere atât de mică, să fi încăput o atât de bogată și de zbuciumată istorie“.

Imobilul construit în Eforie Sud, chiar pe șoseaua Constanța – Mangalia, în apropierea farmaciei Magda, a devenit cu încetul un muzeu arheologic pus la dispoziția publicului în sezonul balnear. Aici locuia împreună cu soţia şi cu cei doi copii, George şi Ileana. Mai târziu, George a devenit medic stomatolog, iar Ileana arhitect.

Munca de arheolog voluntar, începută cu pasiune, încă din anul 1924, sub îndrumarea lui Vasile Pârvan, pe șantierul de la Callatis i-a permis să adune un număr imens de piese arheologice: vase grecești din sec. VII – VI a.Hr., coloane, statuete, basoreliefuri, inscripții etc. Participă tot cu savantul Pârvan și la săpăturile malurilor lacului Techirghiol de unde aduce în muzeu piese primitive getice.

Studiul Consideraţiuni asupra aşezărilor antice din jurul lacurilor Techirghiol şi Agigea, apărut în Materiale şi cercetări arheologice, vol. V, 1959, se constituie în acelaşi timp într-un util catalog inventar al pieselor pe care le deţinea doctorul, dar şi modul de provenienţă al acestora, încadrarea fiecărui obiect în timpul şi cultura aparţinătoare, cu referire la marii arheologi Vasile Pârvan, Grigore Florescu, Radu Pascu, Radu Vulpe, Vasile Canarache.

Pentru  turiştii ce poposeau în pragul casei era ghid, rupându-şi din timpul său oricât era nevoie pentru a arăta celor interesaţi din nestematele istoriei acestor locuri. Se apleca cu o mare curiozitate mai ales spre inscripţiile greceşti şi latine, le descifra mesajele.

Între inscripţiile pe care le deţinea se afla excepţionalul text al Tratatului de alianţă încheiat în jurul anului 70 a.Hr. între Roma şi Callatis, un unicum în epigrafia latină. Și din această inscripție rezultă măreția cetății pontice și rolul ei jucat în Imperiul roman ! Importanţi arheologi români au studiat colecţia doctorului Slobozeanu. (…)

Continuarea, în ziuaconstanta.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

 


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply