Revista UZP nr. 32, oglindă a jurnalismului contemporan

0
407
Publicația-etalon a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, unică prin abordare și prin centrarea pe lumea mass-media, realizată integral de membri ai UZPR, încheie anul 2023 cu un nou număr redutabil.
Sumarul relevant, dens, aplicat, debutează cu Editorialul semnat de George Coandă, intitulat „Jurnalismul contemporan, între deontologia profesiei și manipulare”, care „dă tonul” acestei noi ediții a Revistei UZP, cea cu numărul 32.
Nucleul acestei ediții a publicației este festivitatea de decernare a Premiilor UZPR pe anul 2023, eveniment tradițional în breasla jurnalismului românesc, care a pus în lumina reflectoarelor , sub egida „Împreună pentru pace”, cele mai valoroase contribuții jurnalistice ale colegilor de breaslă, fiind premiate personalități remarcabile ale presei și instituții relevante, care au stat alături de mass-media și au sprijinit demersul jurnalistic. Un alt punct focal al Revistei UZP nr. 32/2023 este seria de reuniuni regionale ale conducerii UZPR, la nivel de președinte, cu șefi de filiale din zona Craiova și din zona Brașov, care au continuat o linie fastă de astfel de convorbiri profesionale, menită să întărească legătura dintre centru și filiale, precum și, așa cum afirmă președintele UZPR, Sorin Stanciu, să fortifice și să lărgească democrația internă din UZPR.
Mai departe, revista abordează, sub condeiul unor remarcabili jurnaliști profesioniști, teme ca „Rigorile gazetarului”, „Calitate, partizanat și fake news în jurnalismul de astăzi”, „În căutarea presei studențești”, „Ce este metajurnalismul?”, „Recuperarea unei reviste: Semenicul”, „Filiala UZPR Radu Macovei din Galați. Identitate prin cultură și spiritualitate românească”, „Telegraful Român – o ctitorie venerabilă şaguniană în arealul mediatic şi un creuzet al conştiinţei şi al culturii naţionale” sau „Decorație conferită în 1888 lui Ion Luca Caragiale”.
Din sumarul extraordinar de bogat nu lipsesc materiale de excepție care punctează simbolistica majoră a anului 2023 din perspectiva omagierii unor nume ilustre din panteonul istoriei și culturii naționale – Ciprian Porumbescu, Iuliu Maniu, Dimitrie Cantemir – alături de interviuri în exclusivitate, precum și reflectarea activității notabile a UZPR prin intermediul podcastului propriu, Radio UZPR și al Editurii UZP.
În ansamblu, așa cum și-a obișnuit publicul de mai mulți ani, Revista UZP continuă inclusiv cu numărul 32 să reprezinte o oglindă a jurnalismului contemporan, pe care îl leagă cu fire spirituale de propriul trecut și îl trimite, pe direcții solide, într-un viitor în care presa își va continua misiunea, indiferent de felul în care se va transforma.
Roxana Istudor, UZPR.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply