La Bușteni a avut loc o ședință de lucru găzduită de ministrul Ștefan-Radu Oprea, privind pregătirea noului sezon turistic de iarnă și stabilirea coordonatelor generale ale comandamentului ANPC și ANSVSA

0
549
Ministrul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a fost prezent luni, 11 decembrie a.c., la Bușteni, jud. Prahova, unde a găzduit o întâlnire de lucru privind pregătirea noului sezon turistic de iarnă, cu accent pe stațiunile montane. Cu această ocazie, au fost stabilite și coordonatele generale pentru comandamentul de iarnă al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), un obiectiv cu importanță deosebită fiind consolidarea parteneriatului și  comunicării între autorități și operatorii economici din industria HoReCa.
La evenimentul organizat chiar de Ziua Internațională a Muntelui, la Centrul de Pregătire a Personalului din Industrie, au fost prezenți și Virgiliu-Daniel Nanu, prefectul județului Prahova, Horia Constantinescu, președintele ANPC, Alexandru Nicolae Bociu, președintele ANSVSA și George Bogdan Borună, director al Direcției Control – Direcția Generală Turism – MEAT. Dezbaterea a reunit aproximativ 90 de persoane, printre care s-au numărat operatori economici din HoReCa ce-și desfășoară activitatea pe Valea Prahovei, reprezentanți ai asociațiilor și patronatelor de profil, dar și ai autorităților publice locale.
În debutul discursului său, ministrul Ștefan-Radu Oprea a subliniat importanța prevenției, în scopul asigurării conformității cu standardele și regulamentele în vigoare, dar și pentru impulsionarea unui mediu sigur și reconfortant pentru turiști. În acest sens, demnitarul a menționat însemnătatea aplicării corecte a Legii prevenirii, adoptată în urmă cu 6 ani, pentru ca scopul instituțiilor statului  să fie satisfacția turiștilor și nu aplicarea amenzilor. Mai departe, cu privire la necesitatea unei bune colaborări pentru predictibilitatea și claritatea cadrului legislativ specific, ministrul Ștefan-Radu Oprea a exemplificat prin beneficiile acordării voucherelor de vacanță care au determinat creșterea numărului de unități de cazare clasificate, mulți operatori economici intrând în legalitate pentru a putea încasa contravaloarea vacanțelor prin această metodă de plată. Tot din punct de vedere legislativ, demnitarul și-a exprimat optimismul cu privire la efectele pozitive ale legii, aflate în curs de promulgare, privind înființarea și funcționarea a Punctelor Gastronomice Locale, care se pot autoriza atât în zona rurală, cât și în cea urbană.
În continuare, ministrul Ștefan-Radu Oprea i-a încurajat pe antreprenorii din domeniul HoReCa să își promoveze poveștile de succes și a subliniat, pe această cale, că destinația turistică România va deveni mult mai atractivă, inclusiv pe plan internațional, doar prin eforturi comune, atât din partea sectorului public, cât și din partea celui privat. Eforturile trebuie să evidențieze, astfel, aspectele pozitive ale turismului din țara noastră. În acest sens, demnitarul a profitat de ocazie pentru a reitera realizările notabile din ultima perioadă, cum ar fi participările la manifestările expoziționale și campaniile de promovare din Paris, Varșovia, Milano și Londra, dar și pentru a exprima dorința de a replica aceste modele și în anul ce va urma, în conformitate cu aspectele agreate în cadrul dialogului intens cu membrii Consiliului Consultativ al Turismului și cu alți specialiști în domeniu.
Totodată, Horia Constantinescu, președintele ANPC, a anunțat public că va iniția o campanie de promovare a bunelor practici întâlnite în activitățile de profil și mai ales pentru evidențierea importanței prevenției. Astfel, împreună cu președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, au agreat elaborarea și publicarea, în termen de 6 luni, a unui ghid de bune practici care să prezinte exemple pozitive și care să inspire la dezvoltarea unor afaceri de succes în domeniul HoReCa. Pornind de la aspectele menționate, George Bogdan Borună, director MEAT, a precizat că inspectorii autorității publice centrale se vor coordona în acțiuni cu echipa comandamentului de iarnă ANPC și ANSVSA.
În încheierea evenimentului, la inițiativa ministrului Ștefan-Radu Oprea, au fost discutate aspecte legate de accesibilitatea persoanelor cu dizabilități în spațiile de cazare și servire din țara noastră. În acest context, Ciprian Anton, vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român, alături de Ionuț Stancovici, reprezentant al ONG-ului Caiac SMile, care organizează activități sportive și de aventură pentru persoanele cu dizabilități, au prezentat participanților o serie de modalități de îmbunătățire a accesibilității în spațiile de cazare și servire din România, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor specifice persoanelor cu afecțiuni ce necesită o atenție specială din partea personalului. Având în vedere importanța subiectului, pentru o abordare echitabilă și incluzivă a turismului din România, ministrul a precizat că aceste idei și propuneri ar putea fi preluate în cadrul Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Turismului, aflată în curs de definitivare.


Mangalia News, 13.12.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply