Mesajul de Ziua Națională al lui Daniel van Soest, antropologul olandez stabilit de câțiva ani în România

0
409
Daniel van Soest, un antropolog olandez stabilit în România, colaborator al ziarului Turnul Sfatului, a vrut să trimită românilor un mesaj de suflet din partea sa, de Ziua Națională.
Interacțiunea cu soția sa i-a deschis ochii asupra complexității și bogăției limbii române. A descoperit noi înțelesuri și nuanțe atunci când a trebuit să comunice sentimente. Dar mai ales atunci când nervoasă, femeia i-a dezvăluit noi sensuri ale limbii.
”Pentru a învăța limba română, era nevoie de o femeie, am înțeles asta când m-am întâlnit cu soția mea. Mă consideram deja un bun vorbitor al limbii voastre – am învățat la muncă, în sat, în cârciumă cu băieții, dar atunci, pe loc, am constatat că vocabularul meu era rudimentar, nu puteam să spun nimic de valoare, nimic din ceea ce simțeam, neputincios, căutam cuvinte cu culoare. De atunci, învățarea limbii române devenea urgentă și iluminată de un farmec nou. În scurt timp, apărea și nevoia. Cât de vast este vocabularul unei limbi îți dai seama abia când te ceartă femeia ta și tu rămâi mut la atâta creativitate și bogăție de exprimare, era clar – cu limba română mai am de lucru”, spune cu mult umor Daniel van Soest.
Olandezul cu suflet de român consideră că învățarea unei limbi străine este o călătorie în lumea celeilalte culturi. Apreciază luminarea adusă de cuvinte precum ”gospodar”, ”haiduc” sau ”descurcăreț”, care îi dezvăluie tradițiile și modul de viață al românilor.
De aici și pleacă mesajul său de 1 Decembrie. Să fim gospodari, haiduci, dar cât mai puțin ”descurcăreți”. Să avem totul, fără a fi nevoie de ”combinații”, ”învârteli” și ”șmenuri”. (…)

Continuarea în turnulsfatului.ro


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply