Fasole cu ciolan afumat – rețeta națională românească, de 1 Decembrie

0
395

Mancare de fasole boabe uscata fiarta in zeama de la ciolanul afumat, cu sos de rosii cu legume. Am vazut ca in ultimii ani, de 1 Decembrie, cam asta se serveste publicului din toata tara. A devenit o moda.

Aceasta mancare de fasole cu ciolan afumat este mai gustoasa daca se gateste incet, la foc mic. Devine si mai buna daca este reincalzita a 2-a sau a 3-a zi, ca si sarmalele. Noua ne place mult ciolanul afumat si fiert si il pregatim des sub diverse forme.

Am creat o colectie cu 18 retete cu ciolan afumat sau crud – o gasiti aici.

Ciolanul este bine sa fie crud si afumat (nu prefiert). Gasiti asa ceva in anumite macelerii locale mai mici sau il puteti prepara acasa. Daca nu reusiti sa gasiti asa ceva este OK sa folositi si ciolan din supermarket.

Fasolea cu ciolan nu e un fel care sa fie preparat pentru 1-2 portii. Daca tot va apucati de treaba puteti face o oala de 2-3 L si sa pastrati la congelator ce ramane in plus. Poate fi reincalzita de 1-2 ori, devenind si mai gustoasa.

Acest fel de mancare se poate gati si la ceaun, in aer liber. Este si mai gustos. Mai multe retete la ceaun (bograci) gasiti aici.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Eu am facut o oala de fasole cu ciolan afumat suficienta pentru 8 portii.

Ingrediente:
  • 1 ciolan afumat cu os de cca. 1,5 kg sau cca. 1-1,2 kg ciolan dezosat,
  • 700 g fasole boabe uscata,
  • sare, piper, boia dulce,
  • 1 lingurita seminte de chimen, sau 1 foaie de dafin,
  • 50 ml ulei (2 – 3 linguri),
  • 2 cepe medii,
  • 3-4 morcovi,
  • 1 cutiuta pasta concentrata de rosii (sau 500 ml pasata, bulion sau rosii cubulete in conserva).

Continuarea, pe savoriurbane.com

MN: Alte rețete tradiționale, publicate de cotidianul online Mangalia News, găsiți aici.
Poftă bună!


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply