Sfântul Andrei, Apostolul Lupilor, Ocrotitorul României | Ziua de 30 noiembrie, Sărbătoare bisericească națională

0
363

farmec.ro
carturesti.ro%20
Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit, în fiecare an, pe data de 30 noiembrie.
Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se susține că acest nume – Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei, spre Pestera care i s-a oferit ca adapost.

Sfântul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: “Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei: “Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: “Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20). […]
Tradiţia din popor spune că, dimineaţa, fiecare membru al familiei trebuie să pună grâu la încolţit, în recipiente diferite şi fiecare trebuie să aibă grijă de recolta sa, până la sfârşitul anului.
Prevesteşte viitorul
În ziua de Anul Nou, în funcţie de cum a crescut grâul, vei afla cum va fi norocul tău în anul următor, dar şi starea de sănătate. Dacă grâul a crescut înalt şi are fire groase, se anunţă un an benefic şi prosper. În zona rurală, grâul crescut în volum şi înalt le dă sătenilor motiv să viseze în viitor la recolte bogate pe câmp şi în livezi.

Peștera Sfântului Andrei
Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. In vara anului 1944, Pestera transformata in biserica a fost sfintita de catre Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusesti invadatoare au distrus-o. Abia dupa 1990, prin ravna cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei.
Sfântul Andrei – Ocrotitorul României
Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul Romaniei”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala.

La mulți ani, tuturor celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei!

Mangalia News, 30.11.2023. (sursa: crestinortodox.ro).piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply