„Călător prin Dobrogea medievală: Dimitrie Cantemir” – eveniment cultural găzduit de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

0
301
În urmă cu trei veacuri și jumătate, la  26 octombrie 1673, în satul Silișteni, ținutul Fălciu, județul Vaslui de astăzi, vedea lumina zilei Dimitrie Cantemir. Astăzi, la tricentenarul trecerii în eternitate a celui ce a fost domn al Moldovei, prinț și cronicar, membru al Academiei din Berlin, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, alături de partenerii săi, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „I.N.Roman“ Constanța, Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu“ Constanța și grupul editorial Dar Development Publishing  au plăcerea de a vă invita, în data de 23 noiembrie 2023, la un eveniment cultural ce îi este dedicat.
Manifestarea, intitulată Călător prin Dobrogea medievală: Dimitrie Cantemir, aduce în atenția publicului constănțean o inedită expoziție, precum și lansarea volumului „Dimitrie Cantemir 300“. Expoziția reunește o serie de cărți din patrimoniul Bibliotecii  Județene „I.N.Roman“ Constanța și a Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu“ Constanța, legate de viața și opera domnitorului-cărturar, de un interes deosebit fiind volumul „Scrisoarea Moldovei“ (Neamț, 1825), care reprezintă prima traducere în limba română a lucării lui Dimitrie Cantemir, „Descriptio Moldaviae“.
În cadrul aceleiași expoziții, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale pune la dispoziția publicului larg o serie de mărturii documentare legate de ceremonia de amploare organizată în Constanța pentru repatrierea osemintelor domnitorului Dimitrie Cantemir, detaliat redată de documentele extrase din fondul arhivistic Primăria Municipiului Constanța. Aceste documente se referă nu doar la demersurile inițiate de autoritățile locale cu privire la organizarea ceremoniei, ci oferă o serie de informații cu privire la  etapele ceremoniei, oficierea slujbei religioase, onorurile militare care au întâmpinat cortegiul și l-au însoțit până la gară, ilustrând astfel însemnătatea evenimentului în epocă.
În a doua parte a manifestării va avea loc lansarea volumului „Dimitrie Cantemir 300“, apărută în cadrul grupului editorial Dar Development Publishing, în cursul anului 2023. Volumul este rodul unei ample activități de depistare în depozitele Arhivelor Naționale Istorice Centrale, dar și în depozitele unor filiale județene ale Arhivelor Naționale (Iași, Mehedinți), de unde au fost extrase și prezentate publicului cititor  o serie de documente originale, provenite din cancelaria domnească a lui Dimitrie Cantemir. Demersul editorial este completat cu material ilustrativ realizat prin reproduceri de stampe, hărți, planuri, vignete de pe tipărituri ale operelor cantemiriene, ornamente din documente, fiind prezentate și semnătura autografă a domnitorului și a diferiților urmași ai acestuia, membri ai neamului Cantemireștilor.
Joi, 23 Noiembrie 2023, când se împlinesc 145 de ani de la instalarea administrației românești la Küstenge/Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, alături de partenerii săi, vă așteaptă la acest eveniment deosebit închinat domnitorului-cărturar Dimitrie Cantemir, la sediul central din Piața Ovidiu, nr. 12, Sala Pictată, cu începere de la ora 11:00.
Vă așteptăm cu drag!


Mangalia News, 23.11.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply