Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Tradiții și obiceiuri

0
2166
SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIL: Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cei mai cunoscuţi în tradiţia bisericii, ei fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Sărbătoarea religioasă are conotaţii deosebite pentru toţi jandarmii români, care, asemenea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cei care luptă în oastea cerească pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu, asigură respectarea legilor oamenilor pe pământ.

În iconografie, Arhanghelul Mihail este prezentat cu o sabie de foc în mână, semn că pedepsește păcatul. Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în Vechiul Testament ca fiind prezent, mai ales, acolo, unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv, despre Arhanghelul Mihail se spune că este un înger al dreptății Dumnezeiești.

În ceea ce-l privește pe Arhanghelul Gavriil, el este numit Vestitorul lui Dumnezeu. În iconografie apare ca un tânăr cu părul cârlionțat, care are în mână un toiag, care simbolizează autoritatea pe care a primit-o de la Dumnezeu, ca mesager al Său.

Tradiții și obiceiuri

În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile la rând, pe 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi, coada Arhanghelului. În zonele de munte, Arhanghelii sunt considerați protectorii oilor, iar ciobanii obișnuiesc să facă o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieților” (arieții fiind berbecii separați de oi) pe care o aruncau în târla oilor în dimineața zilei de 8 noiembrie. Se spune că, dacă turta cădea cu faţa în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.

Potrivit tradiției, în dimineața zilei de 8 noiembrie, creștinii merg la Biserică, la slujbă, și aprind lumânări, atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei care care au trecut la cele veșnice. Tot de Ziua Sfinților Mihail și Gavriil, oamenii dau de pomană pentru sufletele celor adormiți. Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, oamenii nu au voie să lucreze.

Pentru că vremea e aproape întotdeauna frumoasă în această zi, în tradiția populară, 8 noiembrie a primit numele de „Vara Arhanghelilor”. Bătrânii de la sate spun că de acum și până la Crăciun vor mai fi 2 sau 4 zile călduroase. Acestea sunt numite „Vara iernii”. (Sursa: crestinortodox.ro).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

LA MULȚI ANI, TUTUROR CELOR CARE-ȘI SERBEAZĂ ASTĂZI ZIUA SFÂNTĂ A NUMELUI!



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply