Primăria Ovidiu inaugurează Castrul Roman, proiect de excepție, realizat cu fonduri europene

0
432

În data de 7 iulie, Primăria Ovidiu inaugurează Castrul Roman, amplasat în Cartierul Ovidiu Sud.

Evenimentul de inaugurare va cuprinde:
– defilarea și reprezentație artistică a grupurilor de reconstituire istorică din Sibiu – Castrum Novis & Terra Apulum,
– Concert sustinut de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski’’ Constanța,
– Premieră film documentar (producție Primăria Ovidiu & Imago Studio).
Proiectul Sit Arheologic Ovidiu, a fost realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și a avut ca scop conservarea, reconstituirea parțială și integrarea în circuitul turistic a acestui obiectiv istoric deosebit ce figurează în lista monumentelor istorice de categoaria A din România.
Situl identificat în sudul localității (cartier Ovidiu Sud) este compus dintr-un castru roman, o așezare civilă și o bazilică paleo-creștină.
Castrul roman este o fortificație de secol VI, ce avea rol defensiv, fiind practic construit pentru a apăra apeductul ce alimenta cetatea Tomis.
Ruinele fortificației au fost identificate încă din anul 1972, chiar în dreptul insulei ce astăzi poartă numele marelui poet latin Publius Ovidius Naso.Suprafața interioară a castrului este de aproximativ 2200 metri pătrați, având laturi de 55 pe 40 de metri. În interiorul incintei, în latura de Nord, a fost identificat un singur edificiu. Potrivit specialistului ce a condus cercetările arheologice din ultimii ani, dr. Constantin Băjenaru, castrul a fost construit, cel mai probabil, în timpul împăratului Iustinian și putea adăposti o garnizoană de până la 50 de militari.
„Vestigiile antice din zona orașului Ovidiu au supraviețuit luptei cu timpul și se înfățișează astăzi vizitatorilor, reconstituite special pentru a spune povestea acestor locuri, o poveste veche de peste un mileniu și jumătate, petrecută aici”, au transmis reprezentanții Primăriei Ovidiu.


Mangalia News, 24.06.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply