10 Mai – Ziua Regalității, sărbătorită la Centrul „Jean Constantin”. Intrare liberă, la expoziția „Regina Maria – Imaginea diplomației românești” și la filmul „MARIA, REGINA ROMÂNIEI”

0
482

farmec.ro
carturesti.ro%20
Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, organizează miercuri, 10 Mai 2023, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în parteneriat cu Fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României, evenimente culturale menite să marcheze ziua de 10 Mai -Ziua Regalității. Manifestările dedicate publicului de la malul mării au INTRARE LIBERĂ și sunt structurate pe două momente principale:
Ø  Expoziția „Regina Maria – imaginea diplomației românești”: între orele 12:00 – 21:00;
Ø  Vizionarea filmului „Maria, Regina României” (2019): ora 19:00.
Expoziția de fotografie „Regina Maria – imaginea diplomației românești”, care va putea fi vizitată pe parcursul zilei de miercuri, 10 Mai, între orele 12:00 – 21:00, este o selecție de fotografii de epocă, mărturii și citate din jurnalul reginei, reflectând activitatea diplomatică şi modul prin care aceasta a înţeles să promoveze interesul naţional şi imaginea României.
Cea de-a doua parte a evenimentului constă în proiecția filmului Queen Marie of Romania (Maria, Regina României), în regia lui Alexis Sweet Cahill, un film cât o istorie, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Într-o Românie devastată de Primul Război Mondial, măcinată de boală și foamete, cu o soartă politică extrem de controversată, Regina Maria pleacă, în primăvara anului 1919, la Conferința de Pace de la Paris, să-i înfrunte pe cei mai puternici lideri ai lumii și să lupte pentru o Românie Mare.
Din distribuţie fac parte actori români, francezi şi englezi: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prinţul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prinţul Ştirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).
Pelicula a câștigat, în 2019, premiul publicului la Les Films de Cannes à Bucarest, iar în anul 2020, și-a adjudecat premiile la șase dintre cele nouă categorii la care a fost nominalizată în cadrul Galei Premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN): Premiul pentru interpretare feminină – Roxana Lupu pentru rolul Regina Maria; Premiul pentru interpretare masculină, rol secundar – Anghel Damian (Prinţul Carol); Premiul pentru costume – Ana Ioneci, Claudia Bunea; Premiul pentru decor – Nora Dumitrescu, Laura Russu; Premiul pentru coloana sonoră – Cristinel Şirli; Premiul pentru machiaj – Nastasia Mateiu, Clara Tudose.


Mangalia News, 10.05.2023.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply