Școala Gimnazială nr.1 din Mangalia a celebrat ziua marelui poet Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale

0
1340
Anul acesta, la data de 15 ianuarie, s-au împlinit 173 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.
Iarna lui 1850 a dăruit pământului românesc pe Mihai Eminescu. La Botoșani, se năștea, în familia lui Gheorghe și a Ralucăi Eminovici, cel de-al șaptelea copil, Mihai. Copilăria și-o petrece la Ipotești, având în preajmă poienele, dealurile și pădurea cu lacul „cel albastru/încărcat cu flori de nufăr”.
Comuniunea tainică cu natura l-a făcut să perceapă de mic fiecare șoaptă a apelor, sunetul de bucium, zgomotul satului în vreme de amurg. Cu această comoară neprețuită a înțelegerii tainelor naturii, Mihai Eminescu va pleca spre descoperirea tainelor unei alte lumi, aceea a cărților.
Astfel, poezia eminesciană sintetizează toate temele și motivele de factură romantică. Câteva dintre cele mai frumoase poezii ale lui Eminescu sunt: „Somnoroase păsărele”, „Ce te legeni”, ”La mijloc de codru”, „Crăiasa din povești’’, „Luceafărul”.
Ziua lui Eminescu a fost sărbătorită de către elevii Scolii Gimnaziale nr.1, Mangalia. Cu această ocazie, instituțianoastră a organizat activități specifice acestui eveniment cultural. Elevii de grădiniță, din clasele primare și gimnaziale au participat la diferite activități educaționale, de lectură, concursuri de desene tematice, activități de scriere creativă sau ilustrare de carte, discuții si dezbateri pe teme literare, discuții educative și recreative, adecvate vârstei elevilor.
Unii și-au amintit de Eminescu, alții l-au cunoscut pentru prima dată. Micuții de la clasa a II-a au mers în „lumea cărților”, la Biblioteca Municipală Mangalia. Această activitate a presupus o selecție a informațiilor referitoare la biografia și activitatea literară a poetului. Elevii claselor a V-a și a VII-a au identificat elementele naturale din opera lui Eminescu, au lecturat basmele și poeziile sale, au transcris citate și strofe care impresionează prin expresivitatea deosebită. Prin jocul „Micul Poet” elevii și-au manifestat talentul literar.
Elevii coordonați de îndrumătorii lor, au exprimat prețuirea fată de Eminescu în diverse moduri, prin muzică, desen, recitări sau prezentări despre viața si opera poetului.
Pentru implicarea în aceste activități participanții au fost premiați cu diplome și au rămas cu amintiri frumoase și cunoștințe noi.
Coordonatorii activităților au fost: Cazacu Maria-învățător, Ioan Simona-educator, Gaidargiu Ana-învățător, Dincă Coca-învățător, Irimia Monica-educator, Neacșu Mariana-învățător, Lețcaie Mihaela-profesor, Stănica AnaMaria-director adjunct.
Eminescu rămâne un reper al culturii române și universale, o stea strălucitoare a literaturii românești. Opera eminesciană devine obiect de sinteze, o vocație expresivă a limbii române care o prind ca pe o veriga în marele lanț neîntrerupt al istoriei culturii naționale.


Mangalia News, 18.01.2023.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply