TURISM BALNEAR de TOP la MANGALIA, datorită atributelor naturale ale zonei și existenţei bazelor de tratament geriatric şi balneologic

0
1472
Mangalia este un nume important în turism, fiind o destinaţie de vacanţă ce atrage, pe litoralul Mării Negre, vizitatori români şi străini. Turismul este susţinut, în primul rând, de atributele naturale ale zonei, dezvoltându-se pe toate componentele: turism clasic de litoral, balnear, de afaceri, turism nautic (pentru ambarcaţiuni mici şi medii), turismul cultural, religios, agroturismul (posibilităţi de cazare la particulari la tarife convenabile, apropierea de 2 Mai şi Vama Veche).

Turismul balnear din Mangalia este o componentă esenţială, datorită existenţei bazelor de tratament geriatric şi balneologic, ce atrag tot mai mulţi turişti, în special străini: apele sulfuroase, thalassoterapia, băile de mare cu numeroase indicaţii terapeutice, fac ca turismul balnear practicat în România să se bucure de recunoaştere şi apreciere pe plan internaţional.

Valoarea bazei turistice locale este amplificată de existenţa unor mari baze de tratament balnear, care exploatează nămolurile sapropelice şi apele mezotermale sulfuroase din zonă: Sanatoriul Balnear Mangalia, bazele de tratament din cadrul complexelor hoteliere Paradiso din Mangalia, Hora – Balada – Sirena din Saturn, Mezotermale Palace – Hotel Balneo & Spa din Venus, Doina, din Neptun şi Cocor Spa, din Olimp. Apa de mare este un factor important pentru thalassoterapie şi băi de mare, oferind condiţii excelente şi pentru practicarea sporturilor nautice. Salinitatea redusă, compoziţia chimică propice organismului uman, acţiunea valurilor şi prezenţa aerosolilor sunt condiţii ideale pentru un sejur plăcut la malul mării.

Dintre obiectivele turistice ale zonei, se remarcă incinta romano-bizantină, latura de nord, situată în centrul vechi al oraşului, nu departe de mare, zidul gros al fostei cetăţi, construit din blocuri mari de piatră cioplită şi Basilica siriană, situată în aceeaşi incintă, pe acropola cetăţii, edificiu paleocreştin, operă a unui arhitect sirian; Mormântul cu papirus, în incinta Muzeului de Arheologie Callatis; Geamia Esma Han Sultan, cea mai veche construcţie din Mangalia actuală, datând de la 1590; Mormântul Princiar – Movila Documaci, un complex funerar format dintr-un mormânt de mari dimensiuni, care se presupune că a fost locuit; Peştera Movile, descoperită din întâmplare în 1986 printr-un puţ minier, una dintre cele mai vestite din lume, studiată de experţi NASA pentru ecosistemul unic în mediu de hidrogen sulfurat; Peştera Limanu, descrisă ca fiind nesfârşită, cu galerii care ajung până în beciuri şi fântâni din Bulgaria. […] (sursa: Silvana Cojocăraşu / www.mangalia.ro).

Turism balnear

Mangalia este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectul curativ al izvoarelor sale termale, aici fiind tratate numeroase afecţiuni, de mare succes fiind tratamente care au la bază factori naturali de cură, precum: apa mării, nămol sapropelic extras din Lacul Techirghiol, ape mezotermale sulfuroase, bioclimat marin bogat în aerosoli salini.  Compoziţia resurselor minerale reprezintă un alt avantaj al zonei în sensul că nămolul sapropelic extras din Lacul Techirghiol conţine 70.2 la sută apă; ape mezotermale la 21-22 grade C; apă de mare cu mineralizare de 15,5g o/oo.

Tipuri de proceduri TERAPEUTICE renumite pentru efectul lor spectaculos: hidroterapie, kinetoterapie, termoterapie (băi sulfuroase, băi de nămol, băi de plante, băi galvanice, gimnastică medicală, gimnastică în piscina cu apă de mare sau cu apă sulfuroasă, duş subacval, împachetări cu nămol sau cu parafină, masaje uscate sau cu nămol), “Cura geriatrică” (Pell – Amar, Gerie-Royal, produse Gerovital, acupunctură, infiltraţii cu “Boicil” şi “Alflutop”). Deşi principalul scop al vacanţei pe litoral este relaxarea, în această staţiune sunt mulţi turişti care vin pentru tratament.

Sanatoriul Balnear Mangalia – Pavilionul B.

Indicații terapeutice:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
  • reumatism cronic degenerativ si inflamator;
  • sechele, afectiuni ortopedico-traumatice (fracturi entorse, luxatii, osteosinteze metabolice);
  • afectiuni neurologice centrale si periferice;
  • tulburari de circulatie periferica;
  • rinite si bronsite cronice, astm bronsic;
  • psoriazis, alergodermii cronice;
  • anexite cronice, infertilitate secundara;
  • guta, diabet, obezitate;
  • litiaze si infectii urinare(crenoterapie);
  • dischinezii biliare, gastrite cronice hipoacide, colopatii cronice.

Proceduri:

  • hidrotermoterapie: impachetari cu namol, bai calde cu: apa de mare, apa sulfuroasa, plante, plante cu bule;
  • afuziuni alternative; dusuri subacvale;
  • sauna;
  • hidro-kineto-terapie in bazine cu apa sulfuroasa sau apa de mare;
  • masaj: masaj manual cu namol, cu talc sau cu unguent terapeutic;
  • electroterapie: diapulse – curentii de inalta frecventa pulsati, aplicabili pe membrele protezate metalic, cu efecte de vindecare rapida; curenti cu frecventa joasa si medie; terapie cu campuri magnetice;
  • fototerapie: laserterapie, ultraviolete, infrarosii;
  • pneumoterapie: aerosoli individuali cu apa de mare, apa sulfuroasa tamponata, substante medicamentoase;
  • tratamente ginecologice: irigatii cu apa sulfuroasa, tampoane vaginale cu namol;
  • tratamente complementare: acupunctura, infiltratii; cura cu Gerovital.

Unitați de tratament balnear: Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia, bazele de tratament din cadrul complexelor hoteliere Paradiso din Mangalia, Hora – Balada – Sirena din Saturn, Mezotermale Palace – Hotel Balneo & Spa din Venus, Complexul Doina, din Neptun şi Cocor Spa, din Olimp. (sursa: statiunibalneo.ro).

Sanatoriul Balnear Mangalia – Pavilionul A.

MN: Vă invităm să citiți și: Turismul balnear și balneoclimatic, produs turistic cu potențial de dezvoltare în România | Masterplanul și Strategiile de dezvoltare.

‘Mangalia – staţiune climaterică, maritimă şi balneară’, de Aurelia Lăpușan. Episodul 7 din serialul ”Municipiul Mangalia la 25 de ani”.


Mangalia News, 28.09.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply