Microîntreprinderile fără angajați și cele de consultanță trec la impozit pe profit. Ordonanța 16/2022, de modificare a Codului fiscal, s-a publicat în Monitorul Oficial

0
543
Microîntreprinderile fără niciun salariat și cele care au activitate în consultanță vor trece la impozitul pe profit, de 16%, conform Ordonanței 16/2022, publicate vineri în Monitorul Oficial nr. 716 din 15 iulie 2022, Partea I, prin care Guvernul a operat o serie întreagă de modificări la Codul fiscal, inclusiv la TVA, impozitarea HoReCa, salariile part-time, deducerile la taxarea salariilor, impozitul pe dividende, pe chirii (Descarcă toată Ordonanța de la finalul articolului).

Ordonanța elimină facilitatea fiscală prin care microîntreprinderile fără salariați plăteau impozit pe venit de 3%. Astfel, rămâne în vigoare doar impozitul de 1% pe venitul microîntreprinderilor cu cel puțin un angajat, începând cu 1 ianuarie 2023.

De asemenea, scade de la 1 milion de euro la 500.000 de euro plafonul cifrei de afaceri până la care firmele se încadrează la impozit pe venitul microîntreprinderii. Astfel, firmele cu venit peste 500.000 de euro vor trece la impozit pe profit de 16%, din trimestrul următor celui în care s-au depășit aceste plafoane.

Și microîntreprinderile care realizează venituri din consultanță și/sau management peste 80% trec la impozit pe profit din 2023. Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și/sau management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice impozit pe micro.

Firmele care, de la 1 ianuarie 2023, ies din regimul impozitului pe venitul microîntreprinderii ca urmare a depășirii plafoanelor vor trebui să comunice ANAF până pe 31 martie 2023 ieșirea din sistemul de impozitare pe micro.

Totodată, firmele care plăteau impozit specific în sectorul HoReCa vor trece la impozit pe profit de 16% sau vor putea opta pentru impozit pe venitul microîntrinderii, de 1%, de la 1 ianuarie 2023.

Firmele cu activități în jocuri de noroc și în asigurări (inclusiv intermedieri de asigurări) care erau încadrate la impozit pe venitul microîntreprinderii vor trece la impozit pe profit.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Alte prevederi din Ordonanța de modificare a Codului fiscal:

Continuarea, pe startupcafe.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply