Statul român pregătește Banca de Dezvoltare, pentru finanțarea firmelor mici și mijlocii (IMM) și startup-urilor [DOCUMENT]

0
601

farmec.ro
carturesti.ro%20

Statul pregătește cadrul legal pentru înființarea de bănci de dezvoltare în România, în condițiile în care Planul Național de Redresare și Reziliență prevede o serie de finanțări intermediate de o astfel de Bancă de dezvoltare, pentru firmele mici și mijlocii (IMM) și startup-uri.

Acum vorbim despre un proiect de ordonanță inițiat de Ministerul Finanțelor, „pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare din România”.

Pe scurt, propunerea de ordonanță prevede:

1. Băncile de dezvoltare vor putea fi înființate de Guvern, cu aviz de la Comisia Europeană și de la Banca Națională a României.

2. Guvernul și Ministerul Finanțelor vor stabili condițiile de funcționare și organizare a băncilor de dezvoltare.

3. Banca de dezvoltare va fi deținută în totalitate de statul român, prin Ministerul Finanțelor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

4. Băncile de dezvoltare vor putea desfășura activitate în nume și cont propriu, prin utilizarea resurselor proprii, dar vor putea, de asemenea, desfășura și activități în nume și cont stat, pe bază de mandat, cum ar fi administrator de Fond al Fondurilor, programe guvernamentale etc.

5. Băncile de dezvoltare vor putea și să implementeze și/sau să administreze instrumente financiare finanțate din fonduri europene.

6. Vor putea acorda și finanțări în cadrul fondurilor și inițiativelor de investiții la nivelul Uniunii Europene, inclusiv investiții cofinanțate de Banca Europeană de Investiții.

7. Băncile de dezvoltare nu vor urmări să-și maximizeze profitul.
Nu vor concura băncile comerciale din piață, ci vor acționa complementar.

8. Băncile de dezvoltare  vor finanța proiecte viabile din punct de vedere economic, derulate de toate categoriile de beneficiari eligibili:

  • IMM (inclusiv microîntreprinderi),
  • startup-uri și IMM-uri inovatoare,
  • întreprinderi sociale,
  • companii private și publice,
  • primării, consilii județene,
  • universități, institute de cercetare.

Mai departe, Guvernul trebuie să aprobe ordonanța, pentru a fi publicată și a intra în vigoare. Până atunci, puteți trimite propuneri, sugestii şi opinii, pe e-mail [email protected], în termen de 10 zile.

Proiect Lege Banca Dezvoltare.


Mangalia News, 26.01.2022. (sursa: startupcafe.ro).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply