„Rădăcinile sufletului”, povestea dintr-un colț de rai – Vama Buzăului | Vernisajul expoziției de pictură Carmen Florian și spectacol muzical-literar [VIDEO]

0
1145

Vineri, 24 septembrie 2021, a avut loc vernisajul – spectacol, organizat într-o manieră inedită de artistul plastic, omul frumos din toate punctele de vedere, Carmen Florian, din București. De ce la Vama Buzăului? Acolo a început povestea, cu mulți ani în urmă, când bunica artistei, ea însăși mare iubitoare și cunoscătoare a artei desenului și picturii, i-a pus penelul în mână, i-a îndrumat pașii, i-a fost lumina drumului său artistic. Așa cum ne mărturisește artista: „Expoziția numită sugestiv “Rădăcinile Sufletului” este dedicată bunicii mele care mă veghează de sus, care m-a crescut de când m-am născut și m-a purtat de mică prin aceste locuri ce în timp au rodit și însorit în sufletul meu, care mi-a îndrumat pașii pe la vârsta de patru-cinci ani spre desen, culoare, spre tot ce este frumos, iar prin harul dăruit de Dumnezeu vin acum să redau frumusețea acestor locuri prin lucrările mele”, punctul de plecare către succesul său ulterior a fost Vama Buzăului.

Vama Buzăului a rămas în inima artistei ca o a doua casă părintească iar vămășenii o recunosc ca fiind una de-a lor și sunt mândri de acest lucru. Dovadă, faptul că Primăria Vama Buzăului și Consiliul Local Vama Buzăului, păstorite de un primar tânăr, destoinic, gospodar și mare iubitor de artă, aflat la un impresionant al cincilea mandat, domnul Tiberiu Chirilaș Nicolae, au pus umărul și au găzduit acest eveniment în Casa de Cultură a localității și au oferit recunoaștere artistei, prin înmânarea diplomei de Excelență pentru organizarea expoziției-vernisaj, dar și acordarea titlului de Cetățean de Onoare al comunei Vama Buzăului, înmânând artistei insigna și stema localității Vama Buzăului.

Au fost momente emoționante de la început, până la sfârșit, au susținut frumoase luări de cuvânt domnul primar și cele două fețe bisericești prezente în sală, Pr. Comuna Vama Buzăului – Nicu Lazăr, Pr. comuna Acriș – Ciprian Pintilie, ce au lăudat inițiativa și și-au exprimat admirația pentru munca artistei.

Colegi și prieteni din toată țara, București, Urziceni, Sighișoara, Constanța, Ploiești, Drăganești Olt, Teleorman, și Brașov, artiști plastici, critici de artă, poeți, interpreți, compozitori, editori, designeri, o multitudine de talent artistic au fost prezenți și s-au adunat să cinstească și să onoreze invitația prietenei noastre Carmen Florian.

Au bucurat de asemenea cu prezența domniilor lor, acest eveniment al culorii, (în afară de oficialitățile locale menționate mai sus), Excelența Sa, domnul George Călin (Ambasador Cultural Convenția ONU Geneva), Maria Petrescu (Director Executiv Consiliul Mondial Româna), Marian Stăiculescu (curator, designer vestimentar), Aura Floris Ungureanu (Director Cuminicare CMR), Gabriella Costescu (Președinte Asociația Literară „Creneluri Sighișorene”), Liliana Ghiță Boian, Marilena Ban, Manuela Andreea Ionescu, meșterul popular Georgeta Ciobanu. Un public numeros vămășan a aplaudat frenetic toate momentele prezentate și și-au exprimat fățiș bucuria prezenței unui astfel de eveniment în localitatea lor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Au moderat evenimentul într-o sinceră, spontană și profesionistă manieră , actrița Magda Băcescu și jurnalistul Ștefan Apostol. Au susținut momente de folclor, pline de antren și profesionalism, micuța localnică Maria Comănița precum și artiștii Luminița Nicolae, Gheorghe Ciobanu. Muzica ușoară a fost interpretată de compozitorul, chitaristul și interpretul Bela Andrasi și de subsemnata.

Un moment de o încărcătură emoțională aparte, l-a constituit prezența actorului și venerabilului artist canadian, român de origine, distinsul domn Sergiu Cioiu, care ne-a recitat, ne-a cântat dar a și încropit spontan un dialog-interviu cu artista Carmen Florian, acolo, în mijlocul operelor sale, picturilor sale speciale.

Maria Petrescu, Directorul Executiv Consiliul Mondial Român, a înmânat protagonistei Carmen Florian, o Diplomă de Excelență pentru activitatea sa prodigioasă și organizarea acestui vernisaj dar a recompensat și munca, strădania micuțelor eleve vămășene Maria Comăniță și Maria Daria Estoica.

Radio ProDiaspora a fost partenerul media al minunatului eveniment, eu aflându-mă deci în sală în triplă calitate, de partener media, reprezentând postul nostru de radio, de artist interpret, evenimentul fiind presărat cu multe momente muzicale cum am menționat mai sus și desigur de prieten, calitate care mă onorează și îmi umple sufletul de bucurie și emoție.

În afara postului nostru de radio, i s-au mai alăturat artistei următorii parteneri media -Academia Internațională de Literatură și Artă, Societatea Culturală Apollon, Consiliul Mondial Român, Asociația Cultural Artistică „Joc-B.M.R”, Asociația Literară “Creneluri Sighișorene”, Stațiunea Turistică Vama Buzăului, „Cool-Art”.

Un loc încărcat de istorie, de autenticitate, de atracții turistice și locuit de oameni frumoși, calzi, primitori. A doua zi după eveniment, Carmen Florian, neobosită, ne-a condus în împrejurimi, să vizităm Rezervația de zimbri și Cascada Urlătoarea. Drumul a fost parcurs cu un trenuleț pus la dispoziție de oficialitățile locale pentru turiști. Ineditul acestui eveniment stă mai ales, dincolo de explozia de culoare, poezie și cântec de pe scena Casei de Cultură, în petrecerea timpului în următoarele două zile, în acest colț mirific de poveste, cu peisaje care-ți taie răsuflarea, cu o mare masă câmpenească în curtea casei bunicii artistei, cu bulz autentic, cu sarmale și bucate românești, poale-n brâu, cozonac frământat de mâini harnice vămășene. Ca o mare familie, înconjurați de brazii din curtea casei, am cântat și am povestit, am rememorat trăirile și emoțiile zilei de vineri, 24 septembrie, de-a lungul a două alte zile, cum spuneam, de toamnă blândă, parcă strecurată prin lumina ca mierea…

Se cuvine să mulțumim din suflet ospitalității vămășene, a soțului artistei, care a fost sufletul acestor organizări de proporții, domnul Daniel Florian și dacă nu am făcut-o până acum, să o felicităm cu îndelungate aplauze și ovații la scenă deschisă (așa cum am făcut-o la Casa de Cultură Vama Buzăului), pe Carmen Florian, care s-a impus prin arta sa, tot mai mult în ultimii ani în peisajul artistic românesc, construind adevărate punți de suflet între artiști și oameni de cultură din toate colțurile țării.

Mi-a făcut mare bucurie să fiu prezentă și să consemnez pentru revista noastră impresiile acestui regal artistic și acum, las, așa cum îmi place să spun, toamna, ca o regină, care își cunoaște importanța, maiestuozitatea și puterea de seducție, să pășească pas cu pas către inimile noastre, în toată măreția ei.

Camelia Florescu,
Redactor Radio ProDiaspora.


Mangalia News, 29.09.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply